Vicepreşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media din Senat, Marius Paşcan, a declarat joi, la Târgu Mureş, că interzicerea reclamelor Roşia Montană Gold Corporation de către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) este un precedent periculos pentru libertatea de exprimare în România şi că situaţia urmează să fie dezbătută în cadrul comisiei.

„A îngrădi dreptul de a te promova, de a face publicitate proiectului, este absolut aberant şi un precedent periculos pentru libertatea de exprimare în România. Deocamdată, din câte ştiu, am primit o sesizare în acest sens din partea unui membru al CNA şi urmează să ne pronunţăm în cadrul Comisiei de Artă şi Media. De altfel, CNA este o instituţie care este subordonată Comisiei pentru Cultură şi Media a Senatului”, a spus senatorul PDL, într-o conferinţă de presă.

Marius Paşcan consideră că decizia CNA din urmă cu o zi, referitoare la interzicerea reclamelor RMGC, este „o imixtiune gravă, nepermisă, discriminatorie, un atentat la libertatea de expresie şi exprimare” şi că, deşi compania prezintă o „imagine idilică” în privinţa proiectului, aceasta este totuşi o „informaţie realistă”.

„Nu au de ce să blocheze pe nimeni în a-şi promova un produs decât dacă acest produs nu este conform cu legislaţia în vigoare sau informaţia transmisă nu este veridică, încalcă dreptul omului la o informare corectă şi onestă. Dar în situaţia Roşiei Montane, cred că atât s-a dezbătut acest proiect, încât cetăţeanul, privitorul, telespectatorul, auditorul este capabil să discearnă între adevăr şi minciună. Nu este un subiect necunoscut. Fireşte, compania în cauză insistă pentru a promova imaginea idilică a unor locuri de muncă noi, a unor bani care vin în România, dar până la urmă este o informaţie realistă, nu este o minciună. Nu ştiu dacă într-un spot de promovare ar trebui să spui <<ştiţi noi venim, vom face multe locuri de muncă, vom aduce bani la bugetul de stat şi, în acelaşi timp, vom polua>>. Asta cred că a priceput toată lumea, compania îşi face publicitate pe părţile pozitive ale proiectului, iar ceilalţi îl critică intens. Mi se pare că este libertate de exprimare în acest sens”, a susţinut Paşcan.

Parlamentarul democrat liberal a precizat că membrii Comisiei de Artă şi Media din Senat nu pot anula decizia CNA, însă pot chema conducerea acestui for la audieri şi în funcţie de rezultate se poate decide calea de urmat.