Progrese cruciale în implementarea la nivel mondial a schimbului automat de informaţii, un element-cheie al luptei împotriva evaziunii fiscale, pot fi realizate până la jumătatea lui 2014, conform unui raport transmis marţi de OCDE liderilor G8 reuniţi în Irlanda de Nord, citat de France Presse.

Într-un document intitulat „O placă turnantă pentru transparenţa fiscală”, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) identifică patru etape „pentru a putea instaura un sistem cu adevărat multilateral securizat şi eficient în termeni de costuri şi schimburi automatice de informaţii fiscale”.

Prima etapă este presupusă de adoptarea unei legislaţii-cadru de amploare pentru a facilita extinderea reţelei în ansamblul ţărilor din lume. Acest pas poate fi realizat „destul de repede şi în multe cazuri începând din 2013”, potrivit OCDE.

Cea de-a doua etapă o reprezintă definirea unui soclu juridic al schimbului de informaţii. Organizaţia apreciază că propria sa convenţie multilaterală asupra asistenţei administrative mutuale în materie fiscală trebuie să fie acest soclu. Un model de acord pentru a activa ulterior schimbul automatic între semnatari „ar putea fi disponibil începând cu a doua jumătate a lui 2013”, asigură OCDE.

Cea de-a treia etapă vizează armonizarea obligaţiilor de informare. Liniile directoare pot fi finalizate până la jumătatea lui 2014.

În fine, ultima etapă are în vederea definirea normelor şi standardelor comune sau compatibile. Şi acolo, OCDE estimează că se vor înregistra progrese până la sfârşitul anului.

Grupul G8, ce reuneşte marile puteri industriale (SUA, Japonia, Mare Britanie, Germania, Franţa, Italia, Canada şi Rusia) a făcut în acest an, sub preşedinţia britanică, o prioritate din lupta împotriva evaziunii fiscale.