Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a vorbit despre introducerea pachetului de bază pentru asiguraţi.

„Despre pachetul de servicii medicale de bază vorbim în România de 15 ani de când au apărut asigurările sociale de sănătate. De atunci nu s-a făcut niciodată. Mi-e greu să caut eu toate cauzele şi nici nu cred că mai este important. Important este că încercăm acum să îl facem şi să îl introducem în societatea românească. Acest sistem sanitar românesc, de ani de zile, este un sistem care, din punctul meu de vedere, este unul mincinos. El nu spune adevărul cetăţeanului. Toţi credem că putem să obţinem tot ce ne trece prin cap, dar de fiecare dată ajungem la acelaşi lucru. Acesta este bugetul pe care îl are sistemul sanitar românesc. Peste bugetul acesta, nu te poţi duce. În toată lumea sunt bugete. Nimeni nu poate să dea mai mult decât îşi permite societatea să finanţeze”, a spus Nicolăescu.

Ministrul mai precizează că introducerea pachetelor reprezintă adevăru spus cetăţenilor: „Pachetul înseamnă de fapt adevărul pe care îl spunem cetăţenilor. Şi le spunem oamenilor în felul următor: pentru contribuţiile pe care le plătiţi, contribuţiile pentru asigurările sociale de sănătate, statul român poate să asigure asta. Dar ceea ce vă oferim prin acest pachet se asigură la un anume nivel de calitate, la un standard de calitate. Se poate oferi orice serviciu din acest pachet atunci când ai nevoie. Raţionalizăm pachetul. Acesta înseamnă că îi oferă omului ceea ce cu adevărat are nevoie şi atunci în orice zi din lună aceste lucruri ţi se oferă. Şi încă ceva. Ţi se oferă fără şpagă. De ce să mai dai şpagă când ştii că ai dreptul la ele şi statul ţi le oferă?”.

„Astăzi îi minţim pe oameni spunând că totul este gratuit. Nu e adevărat. Pachetul pe care îl oferim, acela cu adevărat va fi gratuit pentru cei care sunt asiguraţi. Pentru cei care sunt neasiguraţi, o să oferim doar o componentă din pachetul respectiv”, a mai declarat Nicolăescu.

Eugen Nicolăescu a mai ţinut să precizeze că pachetul de servicii medicale nu este rodul muncii administrative birocratice a Ministerului Sănătăţii: „E rodul a aproape 7 luni de muncă a medicilor. Comisiile au lucrat la acest pachet”.