După vâltoarea din ultimele zile legată de serviciile secrete și copiatul la Bacalaureat, un nou taifun a lovit din plin scena politică românească: a fost sau nu cvorum la referendumul pentru suspendarea președintelui de anul trecut.

Institutul Național de Statistică a publicat datele de la recensământul din 2011. Și apoi, a începur vânzoleala. Politicieni, oameni de media, cu toții au început să se agite: conform datelor, a fost cvorum la referendumul de anul trecut și președintele trebuia suspendat. Mai curajoși, unii s-au avântat și au cerut demisia sau demiterea retroactivă a acestuia.

Alți politicieni, alți oameni de media au sărit la rândul lor în apărarea președintelui: cifra românilor din străinătate e mult mai mare decât cea publicată de INS. La referendum nu a fost cvorum, au concluzionat aceștia.

Și de o parte, și de alta a baricadei s-a uitat un lucru important. Esențial chiar. Scopul recensământului este de a obține date statistice referitoare la populația unei țări, la gospodăriile oamenilor și la condițiile de trai ale acestora. Tocmai de asta, pe site-ul INS scrie clar, cu litere de-o șchioapă, ca să priceapă oricine: recensământul este un demers statistic, de importanță strategică pentru România. Statistic, deci nu legal.

Iar alegerile se organizează într-un cadru legal. Conform documentulului Ministerulului Afacerilor Interne privind organizarea alegerilor, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date este cea care selectează şi prelucrează datele privind alegătorii. Un cvorum nu se stabilește după datele unui recensământ. Listele alegerilor nu se alcătuiesc în funcție de un recensământ.

Detalii esențiale, care le-au cam scăpat astăzi celor care s-au grăbit să se contreze pe tema: trebuie sau nu să plece Băsescu de la Cotroceni?

Dintr-un eveniment normal, obișnuit, prezentarea datelor recensământului a devenit subiect de furtuni politice, acuze și dispute. La început de vacanță, o mană cerească pentru posturile media în criză de știri care să îi țină pe oameni lipiți de televizoare. La rândul lor, politicienii nu s-au lăsat mai prejos. Au intrat în acest joc. Voit. Fiecare și-a susținut cauza. Prilej tocmai bun de a de a distrage atenția de la lucrurile cu adevărat importante și de a-și susține sus și tare cauza.

Joaca de-a cvorumul s-a dovedit a fi un simplu balon de săpun. Un subiect aruncat aiurea și înghițit de diverși cetățeni. Iar dacă unii se mai întreabă încă dacă a fost sau nu cvorum anul trecut, răspunsul e unul singur: a fost mult zgomot pentru nimic.