Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, miercuri, la RFI, că o eventuală modificare a legii ANI s-ar reflecta prost în raportul MCV şi ar produce efecte şi asupra aderării României la Spaţiul Schengen.

„Foarte prost, pentru că o mare problemă a CE cu România în relaţia cu MCV este lipsa voinţei politice pentru măsurile anticorupţie. Aici intră şi aceste incompatibilităţi. Se va reflecta prost şi, evident, va avea efecte asupra intrării în Schengen şi în general a poziţiei României, care e privită tot mai prost şi cu tot mai mare neîncredere”, a afirmat europarlamentarul PDL. Macovei a apreciat în context că aleşii locali ar trebui să se adapteze legislaţiei şi nu legea ANI să sufere modificări.

„Dacă sunt atât de mulţi primari, înţeleg peste o sută, în această situaţie, soluţia într-un stat de drept, adică unde se respectă legea, este ca toţi primarii şi premierul să-şi adapteze comportamentul la lege, nu să modifice legea, ca să continue ei un comportament absolut păgubos pentru oameni. Asta este ideea, nu să găsim soluţii să salvăm primarii, ci să găsim soluţii ca aceşti primari să nu mai fie incompatibili, adică să le spunem clar: plecaţi din Consiliile de Administraţie ale acestor companii. Deci nu trebuie modificată această lege”, a declarat europarlamentarul PDL.

Macovei a explicat, totodată, şi în ce poate consta o stare de incompatibilitate a unui ales local, luând ca exemplu situaţia unui primar sau preşedinte de Consiliu Judeţean care este şi membru în AGA sau CA al unei regii ce ţine de unitatea administrativ-teritorială respectivă.

„El este ales full-time de oameni să conducă Primăria sau Consiliul Judeţean, deci o slujbă permanentă. În acelaşi timp, el este membru în AGA sau în Consiliul de Administraţie al unei companii, cu care Primăria unde el este primar are contracte. De exemplu, o companie de transport, o companie de energie termică, gaz, companie de electricitate, companie de apă-canal. Noi nu vom şti ale cui interese le reprezintă primarul, ale cetăţenilor, care, evident, vor preţuri mai mici la apă, gaz, canal, gunoi, electricitate sau ale companiei respective, care vrea un profit cât mai mare, ca atare şi un preţ mai mare?”, a declarat europarlamentarul PDL.