Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, miercuri, la Indagra, că pomicultura va fi unul din programele importante pentru România, iar suma alocată în noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 va fi de peste 200 de milioane de euro.

Pomicultura, un program important pentru noi, va avea o alocare financiară importantă de aproximativ 200 de milioane euro în perioada 2014—2020. Este o discuție în momentul de față vizavi de măsurile pe care le implementăm și cu siguranță nu vor mai fi 24 de măsuri, ci doar 13 măsuri pe care vrem să le aplicăm în PNDR, cu accent important pe tinerii fermieri, pe agricultura ecologică, pe modernizarea satului românesc și pe ceea ce înseamnă elementul nou de gestionare a riscurilor din agricultură„, a spus Constantin.

Acesta a precizat că România se află în plin proces de elaborare al noului PNDR și speră ca România să depună cât mai repede programul la Bruxelles.

Ne aflăm în plin proces de elaborare al noului PNDR și sperăm ca România să recupereze din pașii pierduți și să intrăm în grupul țărilor care vor fi printre primele care depun noul program. (…) Acum intervine partea cea mai grea, ca fiecare stat membru să implementeze măsurile pe care le consideră utile pentru fermierii din țara lor. Vrem să definitivăm în această perioadă toate aceste măsuri agreate cu fermierii și să le implementăm din 2014„, a spus ministrul Agriculturii.

Șeful MADR a precizat că pe noul PNDR nu vor fi schimbări fundamentale însă pe plăți directe pe pilonul I fiecare stat membru va avea posibilitatea să intervină pe noua programare.

Ministrul Agriculturii a vizitat târgul de agricultură, alături de premierul Victor Ponta, prima oprire fiind efectuată la standurile de animale, iar ulterior la salonul Eco-Agricultura și standul Rompan.

Ajuns la cea de a 18-a ediție, târgul Indagra reunește peste 430 de companii din România, dar și din alte 20 de țări, ocupând o suprafață expozițională de peste 30.000 de metri pătrați. La ediția din acest an vor fi aduse și cele mai multe animale, în jur de 350 de capete.

Firmele participante vin cu ultimele tehnologii pentru irigaţii, utilaje agricole, sere şi solarii. Un salon special este cel dedicat agriculturii bio. În completare, tot la Romexpo, se desfăşoară târguri de industrie alimentară, de ambalaje, de băuturi: Expo Drink & Wine. Toate vor fi deschise până duminică.