Cancelarul german, Angela Merkel, a ajuns la un acord, miercuri, cu Partidul Social-Democrat (SPD) pentru formarea unui Guvern comun, la două luni de la victoria sa fără majoritate absolută în alegerile legislative, au anunţat surse apropiate negocierilor pentru AFP.

Acest acord între conservatori (CDU/CSU) şi SPD a fost confirmat ulterior de un grup extins de 75 de negociatori ai celor trei partide reunite. Acesta urmează să fie aprobat de militanţii Partidului Social-Democrat în cadrul unui referendum care va începe în decembrie şi al cărui rezultat este incert.

Dacă baza SPD aprobă acordul, Merkel va fi aleasă la 17 decembrie, de deputaţii din Bundestag, la conducerea unui Guvern de „mare coaliţie” pentru un al treilea mandat de patru ani.

Merkel a acceptat concesiuni majore care ar putea să o ajute să învingă reticenţele militanţilor SPD de a se alia cu un partid de dreapta.

Partidul Social-Demcorat (SPD) a obţinut adoptarea acestei măsuri reprezentative pentru programul său electoral, o condiţie necesară pentru orice acord de coaliţie.

Acest salariu minim va fi o premieră pentru Germania, o ţară care până în prezent se baza pe partenerii sociali pentru a rezolva problemele salariale.

Acesta ar urma să amelioreze puterea de cumpărare a milioane de salariaţi. Potrivit institutului economic DIW, 5,6 milioane de persoane, respectiv 17 la sută dintre salariaţii germani, câştigă în prezent mai puţin de 8,50 de euro.

Aceste creşteri salariale vor merge, de asemenea, în sensul cererilor formulate recent de OCDR şi FMI de a stimula consumul gospodăriile în Germania. Uniunea Europeană, Franţa şi Statele Unite erau, de asemenea, îngrijorate de această politică salarială prea restrictivă.

După mai multe luni de tratative şi la încheierea unei şedinţe de negocieri de 17 ore, care s-a terminat dimineaţă, social-democraţii au obţinut un plan de ameliorare a pensiilor pentru micii salariaţii şi pentru mame, precum şi posibilitatea ieşirii la pensie la 63 de ani (în loc de 67) pentru salariaţii care au cotizat 45 de ani.

Ansamblul de măsuri sociale şi de investiţii prevăzut în proiectul de „mare coaliţie” ar urma să reprezinte 23 de miliarde de euro, acesta fiind finanţat fără creşterea fiscalităţii.