Pentru două zile Sibiul s-a aflat în centrul atenţiei. Astăzi, de Ziua Europei, Piața Mare a fost gazda unui eveniment politic extrem de important pentru întreaga Uniune Europeană. După amplele pregătiri orașul a fost gata să primească 27 de lideri europeni printre care şi pe Preşedintele parlamentului European Antonio Tajani sau preşedintele consiliului european Donald Tusk care s-au reunit pentru a hotărî cinci ani din viitorul Europei.

Aceştia au condensat într-un document numit Declaraţia de la Sibiu 10 angajamente referitoare la strategiile Uniunii Europene din Următorii ani „Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți.”

Oameni de toate vârstele s-au adunat pentru a fi martori la acest eveniment.

„Să aibă grijă de fata mea”. A fost mesajul unei femei în vârstă de 89 de ani ce a venit special pentru a-i transmite acest lucru cancelarului german Angela Markel. Deschiderea a fost făcută cu un spectacol susţinut de Junii Sibiului şi Delia.

Începând cu oră 12 liderii europeni au început să-şi facă apariţia în Piaţa Mare. Au fost primiţi cu ropote de aplauze şi scandări „Cred că este un semn foarte, foarte frumos din partea sibienilor că au venit și ați văzut că liderii europeni au dorit să îi salute pe sibieni. Mi se pare un lucru extraordinar de frumos, este un lucru total spontan. Oamenii au venit de curiozitate și liderii au simțit căldura românilor care abia au așteptat să îi primească aici, în inima României. Acesta este cel mai emoționant moment din întregul summit de astăzi”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

A fost făcută şi tradiţionala poză de grup. După aceasta, Klaus Iohannis a mers în mijlocul oamenilor şi le-a întins mâna multora dintre ei. La fel au procedat şi unii dintre liderii europeni, inclusiv preşedintele PE, Antonio Tajani, şeful Comisiei Europeană, Jean Claude Jucker, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, dar şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Angela Merkel şi Emmanuel Macron s-au îmbrăţişat calduros, fiind foarte încântați de revedere. Ei au discutat câteva minute bune. Ultimul a ajuns cancelarul Austriei, Sebastian Kurz. El a vorbit foarte puțin cu jurnaliștii, pentru a nu întârzia lucrările summit-ului.

După ce a vorbit cu jurnaliștii un sfert de oră, Macron a intrat în clădire, unde a fost întâmpinat de Iohannis.

Ministrul de Integritate din Marea Britanie și-a facut apariția cu bine în ciuda problemelor de la aterizare.

Președintele Klaus Iohannis, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au susținut o declarație comună de presă, la Sibiu, la finalul Summit-ului informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.

Cei trei au vorbit despre importanța UE și au promis că tot ceea ce vor face va fi pentru binele cetățenilor. A fost adus în discuție și statul de drept. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a ținut să precizeze că „statul de drept e chintesența și va fi în atenția noastră strategică. Nu poate exista Europa fără stat de drept”.

El a subliniat că statul de drept reprezintă o tendință îngrijorătoare și periculoasă la nivel global.

La rândul său președintele Klaus Iohannis a spus că el își dorește stat de drept, dar există unii politicieni care nu își doresc acest lucru în România, dar decizia e la români, îndemnându-i să iasă la vot pe 26 mai.

Atât Juncker cât și Tusk i-au mulțumit lui Iohannis pentru organizarea Summit-ului de la Sibiu, declarând că s-au îndrăgostit de oraș.

Mai mult, președintele Consiliului European a ținut să transmite aceste mesaje impresionante în limba română. „Am convingerea că sunteți remarcabil. Ați organizat un summit excepțional. Puteți fi mândri pentru munca depusă, la fel cum Europa este mandră de dumneavoastră. Pur și simplu m-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dumneavoastră”, a spus el.

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat, înainte de summit, faptul că premierul Viorica Dăncilă nu a fost invitată la summitul UE de la Sibiu, afirmând că fiecare stat are un singur reprezentant la acest eveniment, unde vor fi întâlniri numai în format de Consiliu European, astfel că România va fi reprezentată de şeful statului. „Nu este nici o rea-voinţă, nici o rea-credinţă, pur şi simplu aici este locul preşedintelui, în Consiliul European, şi noi ne întâlnim aici ca să lucrăm”.

Premierul Viorica Dăncilă, aflată la Alba Iulia, spune că a avut solicitări de la omologi din diferite state membre ale Uniunii Europene pentru a avea, la Sibiu, reuniuni bilaterale, dar că le-a declinat, deoarece a considerat că nu era oportun să aibă aceste întâlniri în timpul Summitului Consiliului European.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a sustinut că Iohannis a dat dovadă de „lipsă de bună creștere” și „lipsă de patriotism” prin faptul că nu a invitat-o pe premierul Viorica Dăncilă.

„Dacă aşa vor să se joace în campanie, atunci aşa o să jucăm în această campanie. Adică să nu creadă Iohannis şi slugile lui că doar ei au dreptul să urle sau să ţipe. Putem să lăsăm şi noi oamenii noştri nervoşi să facă o contramanifestaţie. Nu mă aştept să înţeleagă mesajul acesta nici el, nici măscăricii pe care îi are”, a declarat Dragnea.