Premierul chinez Li Keqiang a susţinut un discurs în faţa Parlamentului României.

„Palatul Parlamentului a găzduit ieri un eveniment deosebit de important, atât pentru România, cât şi pentru statele din regiune. Astfel, în plan bilateral, vizita la Bucureşti a premierului Chinei constituie un moment dde excepţie prin conţinut şi semnificaţie. În ultimii 10 ani, UE a dezvoltat un parteneriat strategic global cu China. Doresc să salut iniţiativa celor două guverne de a organiza la Bucureşti forumului”, a spus Crin Antonescu, preşedintele Senatului, în deschiderea şedinţei.

„Guvernul ţării dumneavoastră m-a primit foarte călduros pe mine şi delegaţia mea. A transformat această iarnă într-o primăvară cu vreme frumoasă. Am avut întâlniri cu preşedinţii Parlamentului şi mi-au urat să mă simt ca şi acasă în România. Le-am spus că am sosit de câteva zile şi nu ştiu ce dată e azi pentru că nu am simţit că am plecat de acasă. Am sosit aici la Palatul Parlamentului. Se spune că această clădire că e cea mai amre din lume pentru Parlament. Când am intrat, am simţit solemnitatea, înţelepciunea şi forţa poporului român. Toate se simt aici”, şi-a început discursul premierul Chinei.

„Vreau să afirm că dumneavostră, dragi prieteni prezenţi, vă dedicaţi timp îndelungat prieteniei dintre China şi România. Aţi făcut eforturi excepţionale. Vreau să vă mulţumesc în numele guvernului şi poporului chinez pentru aceste eforturi”, a continuat premierul.

Li Keqiang a subliniat că nu este pentru prima dată în România.

„Nu este prima dată când vin în România. Acum 20 de ani am mai vizitat-o. Sunt surprins de o n ouă înfăţişare şi mari schimbări în ţara dumneavoastră. România a manifestat hărnicia şi înţelepciunea, manifestându-se ca un tigru ecnomic din Europa. Avem convingerea că va construi un viitor şi mai luminat. România are o istorie îndelungată şi o cultură splendidă. Există nenumărate monumente istorice, precum şi patrimonii culturale. prietenia chino-română are şi o sursă istorică îndelungată încă din secolul al XVII-lea”, a mai spus premierul Chinei.

El a vorbit despre prietenia tradițională dintre poporul român și poporul chinez.

Li Keqiang a spus că există două proverbe, unul românesc, „Apa trece, pietrele rămân”, și unul chinezesc, „Prietenia e înrădăcinată și va înflori”, care reflectă relațiile dintre cele două țări.

„China vede România ca un pilon important pentru cooperarea cu Europa de est și UE”, a spus premierul chinez.

Potrivit premierului chinez, există un potenţial uriaş de cooperare între două țări.

„Avem responsabilitatea ca prietenia chino-română să continue din generaţie în generaţie”, a mai spus el.

Schimburile comerciale cu ţările Europei Centrale şi de Est trebuie redublate în următorii cinci ani, deoarece, deşi s-a dublat în ultimii ani, volumul acestora este încă modest, a declarat, marţi, premierul Chinei, Li Keqiang, subliniind că doreşte ca balanţa schimburilor să fie echilibrată.

„Trebuie să încercăm să redublăm volumul comercial bilateral. În ultimii câţiva ani, volumul schimburilor comerciale cu ţările Europei Centrale şi de Est (ECE) s-a dublat, dar cu toate acestea rămâne modest. Trebuie să facem eforturi să redublăm vomul schimburilor comerciale în următorii cinci ani. Cred că este un obiectiv realizabil”, a afirmat marţi premierul Li Keqiang, în deschiderea Forumului economic China – Europa Centrală şi de Est de la Bucureşti.

Premierul chinez a arătat că dublarea volumului schimburilor comerciale va constitui un obiectiv al linii orientative de colaborare ce vor fi adoptate la Forum pentru dinamizarea relaţiilor economice şi comerciale.

În acest scop, 2014 va fi declarat anul promovării afacerilor dintre China şi ţările ECE, iar China va găzdui o serie de activităţi de promovare şi reuniuni ministeriale în domeniul comerţului.

„China nu doreşte un surplus de balanţă comercială cu ţările din ECE, dorim o echilbrare a schimburile comerciale prin importul mai mare de produs agro-alimentare de calitate, precum carne şi produse lactate, dar şi alte produse”, a spus Li Keqiang.

Acesta a dăugat că Guvernul chinez esta gata să exploreze posibilităţile de a semna un acord-cadru privind investiţiile industriale împreună cu ţările din regiune pentru a sprijini companiile competente în sensul investiţiilor în Europa Centrală şi de Est, precum şi ideea înfiinţării unei platforme pentru schimburi la nivelul IMM-urilor

„China este pregătită să coopereze cu ţările din regiunea dumneavoastră pentru a crea condiţiile ca firmele din cele două partenere să aibă condiţii facilitate în ceea ce priveşte accesul la piaţă, vizele rezidenţiale şi permisele de muncă”, a mai spus Keqiang.