Ordonanţa de urgenţă care prevede reducerea la 9 la sută a cotei de TVA pentru livrarea de pâine, grâu şi făină a trecut, miercuri, de Senat, în dezbateri atât senatori ai opoziţiei, cât şi ai puterii, admiţând însă că scăderea preţului la pâine este mai mică decât cea prognozată.

În timpul dezbaterilor din plenul Senatului, liderul grupului senatorial al PDL, Cristian Rădulescu, a afirmat că se așteaptă ca spre finele anului în curs prețul la pâine să tindă să îl egaleze pe cel dinainte de reducerea TVA.

Reducerea la pâine este una dintre măsurile la care noi am subscris, pentru că oricine ar dori ca prețul alimentului principal în țară să fie mai redus, cu atât mai mult cu cât această reducere era cu titlu de experiment, în sensul în care, dacă ea reușește, va fi aplicată și la alte produse de larg consum, și lucrul acesta ar putea să ducă la o viață ceva mai bună a majorității cetățenilor, la o compensare a scăderilor de cumpărare din cauza inflației, a veniturilor reduse. (…) Din păcate însă, se întâmplă ceea ce era de așteptat, în sensul că scăderea prețului nu este cea prognozată de 15-16 procente, ci este doar de jumătate. Pariul pe care îl fac cu Guvernul este acela că spre sfârșitul anului prețul va tinde să se egalizeze cu cel care a fost înainte. Lucrurile vor evalua în direcția creșterii prețului pâinii„, a declarat Cristian Rădulescu.

La rândul său, liderul senatorilor social-democrați, Ilie Sârbu, a spus că modificările aduse Codului Fiscal reprezintă un „pas” care însă va trebui să fie susținut și de Ministerul de Finanțe prin asigurarea respectării legii.

„În piață, sunt convins că ceea ce a spus liderul Rădulescu este real, poate nu sută la sută. Nu se va simți niciodată procentul pe care îl dorim, dar cred că e un pas pe care l-am făcut„, a afirmat Sârbu.

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 69 de voturi pentru, trei voturi împotrivă și 11 abțineri.