Venitul românilor a crescut, în ultimii 20 de ani, de la o pătrime din venitul mediu european, la aproape jumătate din venitul mediu european pe măsură ce şi pieţele s-au deschis iar instituţiile s-au reformat, a declarat joi  preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, la finalul întâlnirii cu premierul Victor Ponta.

„Trebuie subliniat progresul politic şi economic al României din ultimii 20 de ani. A fost un progres impresionant şi România merită să i se acorde atenţia binemeritată pentru progresele făcute. De asemenea, România a făcut progrese enorme pentru creşterea economie sale, iar vestea bună este că venitul românilor a crescut de la o pătrime din venitul mediu european, la aproape jumătate din venitul mediu european pe măsură ce şi pieţele s-au deschis şi instituţiile s-au reformat. Vestea şi mai bună este că venitul populaţiei sărace a crescut la un ritm mult mai rapid decât am văzut în alte ţări din lume unde colaborăm, de asemenea”, a spus Jim Yong Kim.

Potrivit acestuia, luna trecută la Washington a avut loc o reuniune a Consiliului de Administraţie a Băncii Mondiale iar unul dintre obiectivele foarte importante stabilite cu acest prilej este eradicarea sărăciei globale până în 2030.

Unul dintre acestea este să punem capăt sărăciei globale până în 2030, iar cel de-al doilea este să împărtăşim prosperitatea la nivel mondial. România s-a dovedit a fi un exemplu în acest domeniu.

Împreună cu Comisia Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional ne bucură că am putut ajuta la progresul României, la stabilizarea macroeconomică a României prin intermediul asistenţei noastre financiare şi tehnice. În România deficitul bugetar a scăzut de la 7,3% în 2009 la 2,5% în 2012 şi, de asemenea, datoria publică ca procent în PIB este de 35% trebuie să comparăm această datorie cu media europeană care este de 83%. În ultimii ani creşterea din România a fost pozitivă, iar inflaţia începe să se apropie de ţinta Băncii Centrale. România a făcut progrese pentru stabilizarea economiei”, a explicat preşedintele BM.