Omul de afaceri Ion Țiriac și-a exprimat opinia, joi seară, cu privire la starea națiunii, la mediul de afaceri și a explicat de ce nu ar fi acceptat o funcție în politică.

Întrebat unde au greșit românii față de Germania, Țiriac a răspuns că  „am greșit față de noi. Am distrus toate structurile în primă fază, fără să avem ce să punem în loc. Sunt străinii cei care vin, care fac, care dreg.”

„Nu am avut ce să punem în loc destul de repede, după care ne-am distrus și măruntul ăla care îl aveam, toate cele care mai funcționau. Nu e ușor să înveți lucrurile bune de la început. Pe de altă parte, nu am prea avut noroc nici în politică. Nu vreau să intru în politică. Nu vreau să discut de treaba asta, avem un guvern nou, tânăr, să le dăm șansa să își facă treaba. E timpul să vedeți, fraților, ce faceți, să ne scoateți din criza asta care nu ni se datorează nouă, ci altora”, a mai spus Ion Țiriac.

Întrebat dacă moneda națională este supraevaluată, el a afirmat că nu se uită „la buzunarul vecinului”, dar „este foarte greu să menții un leu la nivelul ăsta, pentru că nu exportăm destul, nu consumăm destul, nu facem nimic să încurajăm economia.”

În ce privește modul în care a funcționat piața imobiliară în perioada 2006-2008, „Eldorado s-a terminat”, a arătat acesta.

„Era logic și era normal ce se întâmpla. Nu e nimic rușinos în treaba asta, să speculezi. Și în ziua de astăzi, piața imobiliară în România este una dintre cele mai puternice, iar românul nu o să poată niciodată să cumpere un metru pătrat de construcție nouă așa ieftin ca astăzi”, a adăugat Țiriac.

„Din păcate, nimeni nu a găsit o cheie ca să facă băncile să funcționeze cum trebuie, iar băncile nu mai au curaj să dea creditele. Pe de altă parte, cum e posibil în 2013, într-o țară a Uniunii Europene, să te duci la bancă să scoți 100 de euro și să mai ai 90 de euro. Știm toți de Cipru. Am fost pe toate paginile. Sunt zeci de ani de când am făcut companiile în Cipru. Toate marile corporații au acolo, în Cipru nu a fost paradis fiscal niciodată, e o țară cu legile ei, foarte inteligenți”, a explicat omul de afaceri.

Totodată, el a vorbit despre situația combinatului Oltchim și a explicat că „dacă vrea cineva să cumpere Oltchim“, trebuie „să îl facă să meargă”, precizând că ar fi „singura condiție”.

„Dacă trebuie să le vindem la fier vechi, atunci le cumpăr eu și tot ce se câștigă dau copiilor săraci. Nu se poate să mai faci fier vechi”.

Întrebat dacă la astfel de companii ar miza pe un investitor puternic din afară, el a răspuns că „mulți ar fi interesați”, dar  „nu ajunge să faci numai publicitate, trebuie să te duci să îi explici omului la ce te uiți, ce vrei”.

În altă ordine de idei, Țiriac consideră că poporul român „a stat în genunchi” în ultimii 20 de ani și crede că trebuie să își recapete demnitatea.

„Noi nu ne-am pierdut identitatea, însă am fost aproape ignorați. Pe de altă parte, avem și noi o democrație, Parlament ales, președinte ales. Partidele numesc un guvern care trebuie respectat. Cât timp te duci la Bruxelles și nu stai în  picioare, nu te respectă nimeni. Aproape tot timpul am stat în genunchi.”

„Suntem un popor talentat, dar ne lipsește puțină morală și am cam uitat de cultura noastră, de trecutul nostru. Înainte de Al Doilea Război Mondial eram una dintre marile puteri din Europa. Tot românul care avea doi lei își trimitea copilul să învețe la Paris, dar comunismul ne-a îndobitocit. Am ieșit ca din pușcărie, iese ca ăla din pușcărie, iar seara la șase se întoarce și vrea o pâine, să i-o dea statul”, a explicat Țiriac.

Întrebat de ce nu a intrat în politică, acesta a răspuns că nu a fost „destul de curajos” încât să își asume „responsabilitatea pentru 22 de milioane de oameni”.

„Nu știu să fac compromisuri și treaba asta m-ar fi dus de râpă foarte repede”, a încheiat Ion Țiriac.