România nu poate rămâne pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește performanța în inovare, iar domeniul cercetării nu are voie să fie la limita supraviețuirii, a declarat marți președintele Klaus Iohannis, la deschiderea lucrărilor Conferinței Internaționale de Micro-Nano-Fotonică ROMOPTO.

Stăm bine la capitolul documente, dar lipsește aplicarea lor. Avem o Strategie de Cercetare și Inovare, avem un plan național de implementare neurmat de acțiuni și structuri instituționale sau dacă sunt, au funcționat doar pe hârtie. Domeniul cercetării nu are voie să fie la limita supraviețuirii. România nu poate rămâne pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește performanța în inovare. Efectele imediate ale acestei stări de fapt sunt o economie necompetitivă în context european și valoare adăugată mică a produselor și serviciilor cu care intrăm în competiția globală”, a spus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că România are un “potențial intelectual uriaș, resurse de ingeniozitate și ambiție, capacitate creativă și profesioniști de excepție în țară și în diasporă”.

România are toate premisele să iasă din decalajul perpetuu şi să îşi construiască propriul loc în peisajul european şi global al cercetării. Suntem cu toții datori să onorăm acest potențial (…) Vă propun de aceea trei teme de reflecţie şi de acţiune pentru viitorul imediat. Primul, prioritizarea reală a sectorului cercetare-dezvoltare-inovare; în al doilea rând, instituirea unui climat de integritate, predictibilitate şi transparenţă decizională și, în fine, în al treilea rând, întărirea legăturii între educaţie şi cercetare-inovare. Este momentul unui consens politic şi social real, pentru o Românie creativă, o Românie a inovării, capabilă să răspundă sustenabil în contextul provocărilor globale – economice, demografice, de securitate şi climatice. Cred că a venit momentul ca autoritățile să scoată din sertar toate documentele strategice din domeniul cercetării, în perspectiva bugetului pe anul viitor”, a mai spus Iohannis.