Președintele Klaus Iohannis susține că este nevoie de o întărire a Flancului Estic cu o prezență echilibrată, punctând că nu trebuie să existe nicio competiție între statele aliate în acest caz.

„Este necesară o întărire a Flancului Estic al Alianței cu o prezență avansată robustă, credibilă, de descurajare, în mod echilibrat, pe tot acest Flanc. Nu trebuie să existe nicio competiție pentru mai multă prezență Aliată pentru unii dintre noi, uneori chiar în detrimentul altora. De fapt, nu suntem, în mod real, într-o astfel de concurență. Pentru toate statele Flancului Estic este vitală, din punctul de vedere al securității, această întărire echilibrată. Altfel, riscăm să ne creăm noi înșine vulnerabilități suplimentare. Este adevărat, fără îndoială, că trăsăturile și caracterul riscurilor și amenințărilor variază de la o zonă la alta. Dar este la fel de adevărat, și doresc să subliniez acest lucru, că natura și sursa amenințării sunt aceleași pe întregul Flanc Estic, cel puțin la acest moment. De aceea, este important să nu pierdem perspectiva strategică”, a declarat Iohannis, vineri, la conferința „Romania’s Security Leadership in South East Europe”, organizată la Palatul Cotroceni.

El a afirmat că trebuie să existe o viziune de ansamblu la nivel colectiv, Aliat.

„Suntem, cred, cu toții de acord că trebuie să regândim apărarea colectivă și să recalibrăm apărarea și descurajarea, prin respectarea principiului ’28 pentru 28′ și a celui privind abordarea de tip ‘360 de grade’, în noul context de securitate”, a susținut șeful statului.

El a subliniat că în acest moment este esențială asigurarea, într-un mod echilibrat, atât a securității, cât și a democrației, în contextul revenirii la nivel european a populismului, naționalismului și extremelor politice.

„În primul rând, cred că trebuie să păstrăm și să întărim ceea ce s-a câștigat deja la nivel european din punctul de vedere al construcției instituționale a apărării colective — prin Alianța Nord Atlantică — și a spațiului de securitate, libertate și justiție — prin Uniunea Europeană. În același timp, aceste realizări trebuie ajustate și adaptate în fața provocărilor politice, economice și de securitate curente”, a afirmat șeful statului.

El a arătat că România este situată în proximitatea zonelor care generează două dintre cele mai importante provocări de securitate la nivel european.

„Este vorba, pe de o parte, de punerea la îndoială, de către Federația Rusă, a principiilor și mecanismelor de asigurare a stabilității la nivel european, fie în formule de tip hard security, prin folosirea forței armate cu încălcarea dreptului internațional, fie prin formule ale războiului hibrid, inclusiv prin amenințări directe sau propagandă media, cum am văzut recent. Pe de altă parte, este vorba de accentuarea instabilității din regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv prin apariția unor noi forme de radicalism și extremism terorist, așa cum este cazul Daesh”, a precizat Iohannis.

De asemenea, șeful statului a spus că atât în problematica regiunii Sud-Est Europene și Balcanice, cât și în cea a Regiunii Extinse a Mării Negre România a acumulat o experiență majoră, pe care acum o pune la dispoziția aliaților și partenerilor săi, în baza simplei premise că niciun stat nu mai poate să-și asigure securitatea în mod individual.