Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că intenționează să genereze, împreună cu alte instituții, un mandat puternic și ambițios pentru România la summitul NATO, care va avea loc în iulie la Varșovia, arătând că trebuie reafirmate valențele strategice ale Mării Negre pentru Alianță, prin inițierea demersurilor de constituire a unei grupări navale multinaționale.

„Din perspectiva politicii externe și de securitate, unul dintre cele mai importante evenimente din acest an îl reprezintă participarea României la summitul NATO de la Varșovia. (…) Ca președinte, intenția mea este ca, împreună cu toate instituțiile responsabile, în special MApN și Ministerul de Externe, să generăm un mandat puternic și ambițios pentru România în cadrul acestui summit, pe măsura calității sale de aliat responsabil și credibil. România susține întărirea rolului Alianței Nord-Atlantice în domeniul apărării colective și acordarea unei atenții sporite atât provocărilor de pe flancul estic, în mod deosebit din regiunea Mării Negre, cât și celor de pe flancul sudic”, a spus șeful statului, la bilanțul MApN pe anul 2015, potrivit Agerpres.

El a subliniat că valențele strategice ale zonei Mării Negre pentru NATO vor trebui reafirmate și concretizate prin inițierea demersurilor de constituire a unei grupări navale multinaționale.

Șeful statului a arătat că prezența aliată pe teritoriul național va trebui întărită prin operaționalizarea și funcționarea optimă a structurilor de comandă și control.

„În paralel, este nevoie de adaptarea structurii de comandă și control, de asigurarea capabilităților necesare, precum și de corelarea planificării integrate cu planificarea înzestrării și achizițiilor”, a afirmat Iohannis.

Potrivit acestuia, gestionarea responsabilă și eficientă a resurselor, atât pentru echipare, cât și pentru pregătire, va fi esențială pe parcursul acestui an.

„Finalizarea celor două documente majore ale ministerului — Carta Albă a Apărării și Strategia Militară — vă vor ajuta în asigurarea coerenței strategice. De asemenea, vom urmări cu atenție și finalizarea noii Strategii Globale Europene care, după prezentarea și aprobarea sa în Consiliul European, va trebui să ne ofere cadrul de orientare la nivel european în domeniul securității pe termen lung”, a completat șeful statului.

Raportul MApN pe 2015 și principalele obiective pe anul acesta au fost prezentate de ministrul Apărării, Mihnea Motoc.

La eveniment au participat și premierul Dacian Cioloș și șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă.