Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, luni, că a contestat întregul pachet privind alegerile prezidenţiale, atât Ordonanţa 45 cât şi HG 520 care stabileşte data scrutinului, dar Guvernul poate emite o nouă HG pe baza vechii legislaţii, fixând aceeaşi dată.

Iohannis a precizat că scopul pentru care a contestat OUG 45 şi HG 520 a fost anularea unor acte normative care creează un avantaj pentru premierul Victor Ponta, candidat la prezidenţiale, şi nu schimbarea datei alegerilor prezidenţiale.

Întrebat de ce a solicitat revocarea HG prin care se stabilea data alegerilor prezidenţiale, Iohannis a menţionat că prin OUG nr. 45 Guvernul a făcut ceva ce nu a reuşit niciun Guvern până acum şi, cu puţin timp înainte de alegeri, a modificat legislaţia specifică pentru prezidenţiale.

Considerăm, cum am mai declarat, total inadecvat acest procedeu. Noi considerăm că Guvernul creează un avantaj pentru candidatul care este primul-ministru Victor Ponta. Am contestat întregul pachet, atât Ordonanţa 45 cât şi HG 520 care decurge de acolo, fiindcă nu ni se pare normal să aceptăm ca Guvernul, prin aceste modificări, să creeze un avantaj pentru candidatul Victor Ponta”, a spus Iohannis, conform Mediafax.

El a arătat că, în consecinţă, a trebuit contestată şi OUG 45, lucru pe care l-a detaliat deja săptămâna trecută, dar şi HG 520 care decurge de acolo.

Asta nu înseamnă că, dacă se anulează OUG 45, Guvernul nu poate să vină cu altă hotărâre, una perfect legală, în baza vechii legislaţii şi să stabilească datele alegerilor pentru aceleaşi zile”, a spus Iohannis.

El a spus că scopul pentru care a contestat HG 520 şi OUG 45 nu a fost schimbarea datei alegerilor prezidenţiale.

Scopul acestui demers nu a fost de a schimba zilele în care au loc alegerile, ci scopul acestui demers este de a anula un act normativ care creează avantaj pentru unul dintre competitori”, a subliniat Iohannis.

Preşedintele PNL Klaus Iohannis a anunţat săptămâna trecută că a dat în judecată Guvernul, pentru anularea Ordonanţei 45 din 2014, care modifică legislaţia privind organizarea alegerilor prezidenţiale, arătând că aceste modificări ar duce la o fraudă electorală masivă, favorizând votul multiplu. El a explicat că Guvernul schimbă în această ordonanţă un articol din lege, introducând posibilitatea de a se vota oriunde în ţară, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, ceea ce încurajează votul multiplu.