Guvernul va sesiza DNA pentru posibile fapte de natură penală ale foștilor miniștri Daniel Funeriu și Valerian Vreme, care ar fi promovat o notă privind achiziția de soft educațional, în baza căreia ar fi efectuat plăți de aproape 8 milioane euro fără temei, cu 5 milioane peste prețul real.

Concluzia rezultă dintr-un raport întocmit de Corpul de Control al premierului în urma verificărilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informațională și la Ministerul Educației în legătură cu închirierea de licențe educaționale, informează Mediafax.

Acțiunea de control a vizat perioada 2009-2012.

În document se arată că împuternicirea acordată Ministerului pentru Societatea Informațională pentru efectuarea achiziției a fost extinsă în mod ilegal printr-o notă semnată de fostul ministru de resort Valerian Vreme și de fostul ministru al Educației Daniel Funeriu și aprobată de premierul de la acea dată, Emil Boc.

Prin nota aprobată de Boc s-au consemnat împrejurări necorespunzătoare realității și s-a creat aparența de legalitate a contractului de achiziționare, acuză inspectorii guvernamentali.

Ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica, a afirmat joi, referindu-se la licențele cumpărate de Ministerul Educației, că paguba ar fi de aproximativ cinci milioane de euro.

“Ceea ce știu eu este faptul că a fost controlat modul de utilizare a licențelor Microsoft și acolo a fost găsit un prejudiciu la Ministerul Educației. Mai precis Ministerul Educației a comandat și s-au plătit aproape 70 și ceva de mii de licențe în plus. Eu cred că este vorba de o pagubă de 5 milioane euro”, a afirmat Nica, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului Corpului de Control dat publicității joi, Daniel Funeriu și-a exercitat “defectuos atribuțiile de serviciu”, comandând Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale prin mai multe adrese pe care și le-a asumat prin semnare, închirierea a 179.259 de licențe pentru pachete de tip ProDesktop și 6.828 de licențe pentru sisteme de operare Windows Server, destinate unităților de învățământ, necesarul de licențe fiind stabilit în mod defectuos, fără a se ține cont de configurația hardware a computerelor, fiind luate în calcul toate stațiile de lucru și serverele achiziționate în perioada 2001-2008, prin programele SEI I –SEI V și RURAL, deși unele nu mai permiteau instalarea noilor produse software, din cauza configurației hardware.

Raportul arată că acest lucru a determinat încheierea unui contract în baza căruia Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale s-a obligat să plătească prețul aferent pentru 179.259 de licențe pentru pachete de tip ProDesktop și 6.828 de licențe pentru sisteme de operare Windows Server, mai mare cu 72.990 față de numărul de licențe utilizabile în sistemul educațional, în raport cu numărul de computere compatibile cu noile produse software, având drept consecință nașterea obligației de plată a unui preț cu aproximativ 5,4 milioane de euro mai mare decât prețul pentru închirierea licențelor efectiv utilizabile în sistemul educațional, sumă care a constituit paguba adusă bugetului statului.