Fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobrițoiu, a formulat plângere împotriva rezoluției procurorului prin care s-a început urmărirea penală în cazul său, în dosarul privind atribuirea de locuințe de serviciu, au declarat marți surse judiciare.

Plângerea lui Corneliu Dobrițoiu va fi soluționată de un procuror ierarhic superior din cadrul DNA, informează Agerpres.

Fostul ministru al Apărării ar fi trebuit să vină marți la DNA pentru a fi audiat, însă nu s-a prezentat.

DNA informa, pe 16 aprilie, că procurorii au început urmărirea penală față de Corneliu Dobrițoiu, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participației improprii.

„Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale, s-a stabilit că învinuitul Dobrițoiu a închiriat și, ulterior, a cumpărat, în regim subvenționat, o locuință de serviciu de la Ministerul Apărării Naționale, cu încălcarea prevederilor legale, făcând uz de declarații false care au fost de natură să îi inducă în eroare pe membrii comisiei de vânzare. Astfel, la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a locuinței de serviciu din municipiul București, contractul de închiriere era expirat (din data de 29.06.2005), nefiind astfel îndeplinită condiția existenței unui contract de închiriere valid la momentul vânzării. Declarația notarială dată la 08.06.2005 de către Corneliu Dobrițoiu nu corespunde realității, deoarece, la momentul respectiv, acesta deținea împreună cu soția sa o locuință proprietate personală”, susține sursa citată.

În același dosar este urmărit penal și generalul de brigadă în rezervă Traian Pigui, șef al Direcției domenii și infrastructură din MApN (la data faptelor), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial, sub forma participației improprii, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

În rezoluția de începere a urmăririi penale se arată că existã date potrivit cărora Pigui s-a implicat în atribuirea, în condiții nelegale, a unor locuințe de serviciu (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preț subvenționat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari – cadre militare cu funcții de conducere din MApN (la data faptelor).

„Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care dețineau, la data apariției legii, locuințe de serviciu aparținând Ministerului Apărării Naționale le puteau cumpăra, în regim subvenționat, însă cu anumite condiții, între care, titularul contractului de închiriere să dețină această calitate de chiriaș în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu dețină sau să nu fi deținut locuințe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuință, în regim subvenționa”, subliniază DNA.

DNA precizează că, alături de Dobrițoiu, alte 10 persoane cu funcții de conducere din MApN au achiziționat în condiții nelegale locuințe de serviciu la preț subvenționat, persoane față de care se efectuează acte de urmărire penală.

Valoarea prejudiciului în dauna Ministerului Apărării Naționale se estimează la suma de 1,2 milioane lei.