Peste 300 de obiecte din colecţiile unor mari muzee din ţară şi din străinătate şi din colecţii particulare ce ilustrează istoria şi tipologia iluminatului artificial vor putea fi admirate, începând de joi, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei în expoziţia intitulată „Lumen est Omen” .

Expoziţia este organizată sub patronajul Ambasadei Elveţiei în România şi sub girul ştiinţific al Universităţii „Babeş-Bolyai” şi Filialei Cluj a Academiei Române. Unul dintre cei mai importanţi specialişti europeni în domeniul istoriei iluminatului, dr. Laurent Chrzanovski din Geneva a contribuit la realizarea acestui amplu proiect.

Lumenul este unitate de măsură a fluxului luminos, iar titlul expoziţiei „Lumen est Omen” este o parafrază a celebrului enunţ latin „Nomen este omen / Numele este omul”. Nu întâmplător, expoziţia va fi deschisă în preziua „Luminaţiei” – omagiere creştină a celor trecuţi la cele veşnice, celebrată în întreg spaţiul central-european.

Catalogul expoziţiei prezintă, în 330 de pagini, istoria ilustrată a iluminatului şi este primul din România care foloseşte cele mai noi tehnologii de ‘realitate adăugată’. Cu ajutorul unei tablete sau a unui smartphone, fotografiile se vor transforma în secvenţe filmate, ilustrând, prin intermediul imaginilor realizate de operatorul Claudiu Moisescu, modul de funcţionare al celor mai reprezentative obiecte şi instalaţii de iluminat. Catalogul este prefaţat de ambasadorul Elveţiei în România, Jean-Hubert Lebet, şi de rectorul Universităţii „Babeş Bolyai”, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop.

Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 31 octombrie, fiind urmat de un concert de muzică veche transilvăneană susţinut de Ansamblul „Flauto Dolce” din Cluj-Napoca.

Expoziţia va fi deschisă până la 31 ianuarie 2014.