În medie 10% dintre cei depistaţi cu riscuri de îmbolnăvire în Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate Publică (PNESSP) au necesitat spitalizare continuă în ultimii trei ani, a spus ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

„Dacă nu investim acum în sănătate şi în prevenţie, va trebui să investim mai târziu în boli şi costuri de spitalizare. Dacă nu investim acum în educarea şi responsabilizarea publicului, va trebui să investim mai târziu în tratamente. Prevenţia este o investiţie în individ şi în dezvoltarea unei societăţi”, a declarat Eugen Nicolăescu.

El a menţionat că programul a avut trei mari obiective: să conştientizeze individul că percepţia proprie că este sănătos nu înseamnă absenţa riscului sau chiar a bolii şi să-l facă responsabil de sănătatea lui. Al doilea obiectiv a fost refacerea relaţiei medic – pacient şi transformarea ei în relaţia medic – cetăţean, iar al treilea obiectiv a fost să sprijine anumite grupe de populaţie vulnerabilă sau dezavantajată şi să le încurajeze să-şi cunoască starea de sănătate, scrie Agerpres.

„Este ştiut faptul că din varii motive, sunt categorii de cetăţeni care nu mergeau şi nu merg niciodată la medic, ci doar în ultimul moment, când starea de sănătate s-a agravat şi necesită intervenţie de urgenţă. Rolul programului a fost să ofere o şansă pentru includerea în programul de prevenţie şi să nu lase în afara societăţii persoanele neasigurate”, a subliniat ministrul Sănătăţii.