În toamna acestui an, structura de Comandă şi Control al Alianţei din România va fi acreditată şi va intra în funcţiune împreună cu structurile similare din alte state NATO, formând un lanţ de susţinere pentru activităţile de planificare a exerciţiilor, instruire şi, eventual, desfăşurarea de forţe NATO în caz de nevoie, a declarat joi ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Această Structură de Comandă şi Control al Alianţei, înfiinţată în urma deciziilor şefilor de stat şi de guvern, din septembrie, din Ţara Galilor de anul trecut, face parte din procesul de adaptare NATO la schimbările mediului de securitate şi din măsurile luate pentru întărirea securităţii flancului estic. Este un exemplu elocvent al solidarităţii şi angajamentului Alianţei faţă de apărarea membrilor săi în spiritul fundamental al NATO, acela al apărării colective. Pentru pregătirea şi operaţionalizarea acestei structuri NATO de comandă s-au parcurs paşii conveniţi împreună cu NATO. Ministerul român al Apărării Naţionale, armata română au depus toate eforturile pentru ca graficul de pregătire convenit cu NATO să fie pus în aplicare”, a spus Dușa.

Înfiinţarea acestei structuri completează contribuţia României la procesul de adaptare a Alianţei la noile realităţi generate în urma crizei din Ucraina, a adăugat ministrul Apărării.

Aceasta mai cuprinde înfiinţarea la Bucureşti la Comandamentului Multinaţional de Divizie pentru Sud-Est, participarea României la măsuri de asigurare a securităţii naţionale şi aliate, îndeosebit prin exerciţii, participarea la acţiuni de poliţie aeriariană, precum şi la misiuni pe Marea Neagră pentru a asigura securitatea maritimă”, a mai spus Dușa.

El a precizat că valoarea acestei investiţii este de 16 milioane lei, din care 13 milioane fonduri NATO şi 3 milioane din bugetul MApN.

Obiectivele care au fost modernizate vor constitui locaţia pentru sediul comandamentului, a fost reabilitată această clădire şi dotată cu elementele de comandă-control, care vor asigura legătura cu comandamentul de la Napoli, au fost amenajate aleile, acest platou, care este nou, clădirile de la intrarea în sediul Statului Major al Forţelor Terestre. Numărul militarilor care vor activa în această structură este 42, din care România, ca naţiune gazdă, va ocupa 27 de posturi, restul de 15 posturi sunt ocupate de aliaţii noştri din NATO”, a mai spus Mircea Dușa.