Vicepremierul Vasile Dîncu s-a pronunțat marți, la o dezbatere privind managementul resurselor umane în administrația publică, pentru eficiență și calitate sporită a serviciilor în acest domeniu, arătând că Agenția Națională a Funcționarilor Publici va trebui să aibă un rol mult mai puternic în formarea și calificarea funcției publice.

„Statul e birocratizat și nu își îndeplinește funcțiile esențiale. Cred că statul român va trebui să fie mult mai suplu, să coste mai puțin și, în același timp, să fie prezent în spațiul contractului colectiv. Contractul social dintre stat și cetățean de multe ori nu funcționează și de multe ori statul nu își îndeplinește acest element de contract colectiv pe care îl are în acest moment. Funcționarii sunt soldații statului, ANFP va trebui să aibă un rol mult mai puternic în ceea ce înseamnă formarea, calificarea funcției publice și monitorizarea programelor. Acum face mai degrabă o evidență a funcționarilor publici, ANFP trebuie să fie agentul principal al formării, adică să planifice funcția publică, să creeze modele, să avizeze trasee, un ghid al carierei și să gestioneze dezvoltarea continuă a funcției publice”, a afirmat Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Vicepremierul a avansat ideea unei restructurări a ANFP. În următoarele două-trei luni se va putea vorbi de o redefinire a rolului ANFP, a completat el.

„Nu va fi o restructurare, ci va fi un design nou pentru întreaga agenție. Va primi funcții în plus, nu va fi o restructurare în sensul că își vor pierde oamenii funcțiile, dar va fi până la urmă o regândire a funcțiilor pe care le are această agenție, a specializărilor și va fi nevoie de oameni noi. Va fi o restructurare în ceea ce privește oamenii care există, care trebuie să se adapteze la noile funcții. În două-trei luni se va redefini rolul ANFP, este o agenție care la acest moment funcționează bine la rolul limitat pe care și l-a ales, dar trebuie să însemne altceva. Nu vreau să dau vești proaste, este o veste foarte bună, oamenii vor avea ocazia să facă mai mult, mai bine, mai frumos și mai inteligent”, a explicat Vasile Dîncu, la dezbaterea organizată la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Potrivit vicepremierului, funcționarii publici trebuie să înțeleagă formarea continuă, deoarece rolul statului se schimbă și el în funcție de realitatea socială.

„Funcționarul trebuie să aibă încredere, o carieră previzibilă și, în același timp, să înțeleagă că trebuie să se formeze continuu, pentru că rolul statului se schimbă pe măsură ce se schimbă realitatea socială, geopolitică. Funcționarul public nu poate fi proprietarul funcției în viitor decât în măsura în care se adaptează continuu la ceea ce se întâmplă în societate. Un stat dinamic, activ e cel care merge înaintea schimbărilor dacă se poate sau, măcar, să fie contemporan cu schimbările sociale și politice”, a completat Dîncu, conform Agerpres.