Cei doi candidați la Președinție, Klaus Iohannis și Victor Ponta, se află la prima dezbatere electorală, organizată de Realitatea TV.

Regăsiți mai jos declarațiile celor doi candidați la alegerile prezidențiale:

Rareș Bogdan: Am vrea să ştim dacă românii din afara graniţelor vor avea şansa duminică să voteze şi întrebarea directă „dacă se va suplimenta numărul secţiilor de vot din afara graniţelor României?”

Victor Ponta: Răspunsul este „da, vor vota”. Dar daţi-mi voie totuşi, pentru că în această seară cred că dvs aţi început definiţi scopul acestei întâlniri, până la urmă nu este cine apare mai bine într-o confruntare, domnul Iohannis sau eu, nu este nici măcar vorba despre duminică. Duminică sunt alegeri, este vorba despre cum vedem, domnul Iohannis şi cu mine, oamenii din jurul domnului Iohannis, echipa sa, echipa mea, viitorul României în următorii 5 ani. Ce dorim să schimbmă, eu doresc să schimb tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani legat de funcţia prezidenţială, domnul Iohannis vrea să păstreze, eu doresc să conduc alături de un guvrn USL, domnul Iohannis va spune alături de cine doreşte să conducă. Dar mai ales vreau să ascultăm şi să arătăm respect pentru toată lumea. Eu am fost aseară la un alt post de televiziune, din respect pentru acei jurnalişti, şi pentru acei telespectatori. Astă seară sunt la dvs din respect pentru jurnaliştii de la Realitatea TV şi mai ales pentru telespectatorii Realitatea TV, cei care m-au votat, cei care au votat pe altcineva sau cei care nu au votat deloc. Pentru că eu cred şi de fapt asta voi spune şi astă seară şi mâine şi până în ziua alegerilor, cred că România după 10 ani de dezbinare, de ceartă, de ură, de scandal, are nevoie de pace, are nevoie de dialog, exact ceea ne oferiţi dvs astă seară şi are nevoie de un început care să şteargă lucrurile rele din trecut. Acum, ca să mă întorc la întrebarea dvs. Prin măsurile pe care Buroul Electoral central şi Ministerul Afacerilor Externe le-au luat iar noi astăzi am făcut un singur lucru, absolut necesar de altfel, am alocat sumele suplimentare din buget pentru ca Ministerul Afacerilor Externe să poată asigura cheltuielile pentru organizarea, dotarea secţiilor din străinătate, oameni care să suplinească, diplomaţi, să suplinească reprezentanţii partidelor are eventual lipsesc, asigurarea tuturor condiţiilor, în primul rând slavă Domnului că Biroul Electoral Central nu a mai cerut să se completeze acele declaraţii antifraudă în biroul de vot, deci toate aceste lucruri, sub coordonarea unui om echilibrat.

Rareș Bogdan: Nu s-a întâmplat absolut nimic.

Victor Ponta: Tocmai când spuneam de domnmul Meleşcanu, un om echilibrat, a căzut ceva pe la dumneavoastră, dar sunt convins că domnul Meleşcanu rămâne în picioare şi poate să organizeze foarte bine alegerile. Pe 16 noiembrie, toţi românii din ţară, pentru că în ţară au votat nouă milioane-jumătate, s-ar putea să fie mai mulţi duminică… Toţi cei din afara ţării, dumneavoastră vorbiţi peste mări şi ţări, eu mă refer, în primul rând, la cei de peste Prut, din Moldova, şi am impresia că ne şi urmăresc în acest moment această dezbatere, la cei din Italia, din Spania, unde sunt cele mai mari comunităţi, Franţa, Marea Britanie, Germania, toţi vor putea să voteze şi toţi care vor respecta acele proceduri antifraudă, de data asta mult mai rapide şi mult mai puţin birocratice, o vor face.

Rareș Bogdan: E acelaşi număr de secţii de vot, domnule prim-ministru?

Victor Ponta: Este o decizie pe care BEC-ul şi Ministerul de Externe, poate să o ia. Nu o iau eu, care sunt candidat, nici domnul Iohannis, dar ceea ce vreau, totuşi, în această discuţie, vreau să fim serioşi şi să ştim despre ce vorbim. Am în faţă un document, ştiam că mă văd cu domnul Iohannis, nu credeam că o să ocolească toate dezbaterile, şi am un document legat de votul în Germania. Ştiţi cumva, domnul Iohannis sau dumneavoastră, câte secţii au fost în Germania de vot?

Victor Ponta: Nu e grav că nu ştiţi. Au fost cinci secţii.Berlin, Hamburg, Bonn, München, Stuttgart. Aceasta e cererea făcută de către reprezentanţii ambasadei, a fost bineînţeles aprobată de Ministerul de Externe. Câte secţii credeţi că ar… – întreb de Germania, că bănuiesc că e ţara pe care o ştie cel mai bine domnul Iohannis – câte secţii credeţi că ar trebui să fie, ca să fie în regulă?

Victor Ponta: Ideea este următoarea: că oamenii care n-au putut să voteze, au o cerere legitimă legată de cei care organizează alegerile – BEC şi Ministerul Afacerilor Externe – ca să se organizeze condiţiile, să poată vota. Ceea ce s-a întâmplat, însă, după ziua de marţi, miercuri, o confiscare extrem de neruşinată a unei probleme a oamenilor în scop electoral, domnul Iohannis, echipa domniei sale: să facem secţii, să lăsăm. De ce vă întrebam? Mi-aş fi dorit să-mi daţi un răspuns – regret că nu daţi răspunsuri la întrebări, poate o să daţi mai târziu – pentru că dacă spuneaţi zece sau 20 sau 50, cât vă trecea prin minte, vă citeam ce scrie ambasada noastră. Reamintim că potrivit regulilor în materie, comunicate de MAE german prin notă verbală, în Germania este permisă organizarea de secţii de votare numai la sediile ambasadelor, consulatelor generale şi onorifice.