Sună dur, nu-i așa? Mai ales dacă faci parte din clubul celor care nu vor să-l grațieze pe Gică Popescu. De ce n-ai vrea, totuși? Poate pentru că nu-ți aduci aminte, „nenorocit” fiind, cum a construit Gică Popescu 11 case pentru sinistrați. Nu una, nu două, ci 11. Câte una pentru fiecare coleg din generația de aur. Nu poți să nu te întrebi de ce nu au avut și rezervele câte o casă. Sau antrenorul. Răducioiu, absent la meciul cu Argentina, are sau nu are o casă la Vadu Roșca? Greu de precizat, nu a intrat nimeni în detalii. Și e mai bine așa, altfel ar trebui să-l grațiem imediat pe George Becali, idolul sinistraților din toată țara.

Eu fac parte din acest club. Mă împotrivesc grațierii lui Gică Popescu. Sunt un „nenorocit”. Zilele acestea, oamenii au dezbătut în amănunt biografia lui Gică Popescu. Banderola de căpitan, hotelul de la Calafat, afacerile cu familia Becali sau cu niște spanioli dubioși, casele de la Vadu Roșca, colaborarea cu securitatea etc.

Eu am preferat să-mi aduc aminte de Iolanda Balaș, cea care a dominat proba de săritură în înălțime între 1957 și 1967. A câștigat aurul la Roma în 1960 la diferență de 14 cm față de urmatoarea clasată. Apoi a câștigat aurul la Tokyo, în 1964, la diferență de 10 cm. A doborât recordul mondial de 14 ori. Sau de Nadia Comăneci și prima notă de 10 din istoria gimnasticii. A câștigat nu mai puțin de 5 medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Montreal și Moscova. Este egalată la numărul de medalii olimpice de aur de Elisabeta Lipă (declarată în anul 2000 de Federația Internațională de Canotaj cea mai bună canotoare a secolului XX) și de Georgeta Damian-Andrunache (care mai deține, printre altele, 5 medalii de aur la CM). Sau de Ivan Patzaichin și nesfârșitul său șir de victorii: 4 medalii de aur la JO, 9 medalii de aur la CM și 1 medalie de aur la CE.

Am preferat să caut informații despre Ecaterina Szabo, Gabriela Szabo, Lia Manoliu, Lavinia Miloșovici, Ilie Năstase, Diana Mocanu, Nicu Vlad, Laura Badea-Cârlescu, Gheorghe Mureșan, Lucian Bute, Cristian Gațu, Gheorghe Hagi, Angelica Rozeanu (de 6 ori consecutiv campioană mondială la tenis de masă-simplu) și mulți alții, mari sportivi români de care ar trebui să ne amintim mai des.

Acestor sportivi li se face o nedreptate, nu lui Gică Popescu. Mă refer la sportivi, nu la oamenii din spatele unor rezultate. Nu mă interesează declarațiile lui Dan Petrescu, ale lui Mircea Lucescu, ale lui Ilie Năstase sau ale lui Gheorghe Hagi. Mă interesează doar ce au făcut ei prin și pentru sport.

Atletismului, gimnasticii, înotului, tenisului, canotajului, scrimei și altor sporturi în care România a excelat li se face o mare nedreptate. Pentru că, dacă reușim să facem abstracție de știrile sportive, trebuie să recunoaștem că fotbalul românesc nu a ajuns niciodată acolo unde alte sporturi au ajuns. Pe podium, mai exact.

Nici nu vreau să mă gândesc la valoarea evaziunii fiscale pe care adepții grațierii lui Gică Popescu i-ar tolera-o Nadiei Comăneci, spre exemplu. Câte zeci de milioane de euro ar avea automat voie să fure Nadia, Ilie, Nicu, Ivan, Gabriela si alții ca ei?

Nota: Exclamația din titlu îi aparține domnului Mihai Gâdea (Sinteza Zilei, 9 martie 2014).