Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a declarat marți, la deschiderea Târgului Indagra 2015, că evenimentul a consemnat o creștere de 340% față de prima ediție din anul 1996 și a devenit cea mai importantă manifestare expozițională organizată în România.

Ocupăm 41.000 de metri pătrați în acest an, avem 745 de expozanți, acoperim toate sectoarele agriculturii și industriei alimentare românești. Este cea mai mare manifestare expozițională organizată astăzi în România, dar ne cunoaștem și concurența de la țările vecine și putem spune că Indagra este cel mai mare târg din Europa Centrală și de Est. Nu în ultimul rând, gradul de internaționalizare este de 35%”, a declarat Daraban.

În context, acesta i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis ca agricultura și industria alimentară să devină prioritate națională, similar cu domeniul apărării.

Prezent la deschiderea evenimentului, președintele Klaus Iohannis a declarat că România are un potenţial agricol imens, dar importă o proporţie considerabilă din produsele agricole şi alimentare.

Îmi doresc ca agricultura românească să nu mai fie un domeniu al paradoxurilor, ci unul al performanţei. Cred că este momentul să depăşim o dată pentru totdeauna această fază şi să transformăm agricultura românească într-una realmente competitivă, care nu depinde nici de vreme, nici de alte circumstanţe şi în care investim (…) Agricultura are toate şansele să devină o sursă de bunăstare şi creştere economică în România. Dar pentru acest lucru este nevoie de tehnologie nouă, de modernizarea infrastructurii rurale, a celei de producţie, transport şi desfacere, de conectarea agricultorilor cu piaţa, în toate formele asociative şi concurenţiale specifice economiei de piaţă. Atunci când exploataţia agricolă va înceta să mai reprezinte doar un mijloc de subzistenţă vom putea vorbi de un progres real în mediul rural„, a spus Iohannis.

Șeful statului a adăugat că s-au făcut paşi pentru reabilitarea sistemul de irigaţii din România, iar peste un miliard de euro va fi alocat în următorii ani în acest scop, subliind că acest proiect va trebui urmat consecvent de orice guvernare.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat că valoarea agriculturii, din punctul de vedere al contribuției în produsul intern brut a crescut exponențial, de la 417 miliarde de lei în 2007 la peste 669 miliarde de lei la sfârșitul lui 2014. Ministrul agriculturii a subliniat că fondurile europene de care a beneficiat România au contribuit la dezvoltarea agriculturii românești și la progresul industriei alimentare autohtone.

Felicit industria alimentară pentru progresul înregistrat, pentru că a fost sectorul care a trebuit să se bată pe piața Uniunii Europene și în care au fost sacrificate foarte multe unități. Cele care au rezistat au reușit să devină printre cele mai competitive nu numai din economia românească ci și pe piața UE”, a mai spus Daniel Constantin.