Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat joi că sectorul de irigații va beneficia, în viitorul Program Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, de o alocare financiară de peste 371 de milioane de euro, de aproape șase ori mai mare decât cea din actualul program, scrie Agerpres.

„În actualul PNDR 2007—2013, alocarea inițială a fost de 60 de milioane de euro pentru infrastructura secundară de irigații, iar pentru perioada 2014 — 2020 vom avea peste 371 de milioane de euro. Intenționăm să alocăm câte un milion de euro nerambursabil către cei care s-au asociat în organizații de utilizatori de apă și care au preluat infrastructura secundară de irigații, iar în prezent în România avem peste 450 de astfel de organizații. Am avut în vedere, atunci când am alocat această sumă, ca toate aceste organizații să beneficieze de acel milion de euro nerambursabil sută la sută pentru reabilitarea infrastructurii. Eu sper ca în 2014 — 2015 cu aceste fonduri să putem să finalizăm tot ceea ce înseamnă infrastructura secundară în zona de irigații și să dăm posibilitatea fermierilor să aibă în final prețuri reduse la apa pentru irigații”, a spus Daniel Constantin.

Acesta a precizat că, în acest fel, va îndeplini această prioritate a programului de guvernare pe agricultură și anume reabilitarea sistemului de irigații.

„În acest fel, ne îndeplinim o prioritate mare a programului de guvernare pe agricultură și anume reabilitarea sistemului de irigații. Sigur, mai rămâne de rezolvat problema infrastructurii principale. Și acolo avem un plan pe care îl gândim și chiar vrem să începem derularea acestui plan printr-un proiect pilot pentru reabilitarea unei amenajări de irigații”, a adăugat șeful MADR.

România iriga înainte de 1989 peste trei milioane de hectare, iar în prezent a ajuns la doar câteva sute de mii. Prin noile investiții programate în sector, se dorește atingerea unei suprafețe de un milion de hectare în anul 2020.

PNDR este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investițiile private și publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală pentru perioada 2014 — 2020 este de 8,015 miliarde de euro pe aceste program.