Tranzitul prin Turcia cu carcasa de ovine va fi reluat de la 1 mai, a declarat marţi, la finalul unei vizite în Turcia, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Potrivit unor surse din Ministerul Agriculturii citate de site-ul ziare.com, pierderile pentru România din acest blocaj ajungeau la suma de 100 de milioane de euro anual.

“Deblocarea tranzitului de carcase de ovine,, care să nu conţină materiale cu risc de scrapie, a devenit o certitudine, dar vom continua discuţiile astfel încât şi celelalte componente de produse să fie deblocate la tranzit. Cel mai important lucru este faptul că există deschidere politică din partea Turciei de a rezolva unele bariere tehnice care mai sunt în acest moment. (…) Practic, începând cu 1 mai, producătorii români pot relua prin Turcia tranzitul de carcasă către ţările arabe”, a arătat Daniel Constantin.

Totodată, ministrul Agriculturii a explicat că în perioada următoare se vor constitui grupuri de lucru comune, formate din reprezentanţi români şi turci, pentru  a fi reluate şi exporturile pe această piaţă.

“În perioada imediat următoare, se vor constitui grupuri de lucru de la Ministerul Agriculturii şi de la Autoritatea Veterinară din România şi din Turcia care vor continua discuţiile, astfel încât să putem debloca tranzitul şi pentru alte produse din specia ovină şi caprină.

O a doua concluzie, în urma discuţiilor, se referă la judeţele care vor putea să exporte şi să realizeze tranzitul din Turcia cu alte produse, însă numai din luna septembrie, când Oficiul Internaţional de Epizootii (OIE) va publica judeţele care nu prezintă pericol de scrapie şi, din informaţiile pe care le avem, sunt 19 judeţe.

Pe măsură ce rezolvăm problemele se vor alătura şi alte judeţe, pentru că aplicăm principiul de regionalizare, astfel încât să putem permite producătorilor din România să tranziteze Turcia, dar şi să exporte pe această piaţă”, a mai adăugat şeful MADR.

De asemenea, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că România va semna cât de curând un acord de cooperare cu Turcia pentru deblocarea tuturor problemelor dintre cele două ţări pe acest sector.

O delegaţie a României, condusă de ministrul Agriculturii, se află într-o vizită oficială în Turcia pentru a continua negocierile cu partea turcă în ce priveşte restricţiile privind importul şi tranzitul animalelor vii din specia ovină şi bovină în şi prin această ţară.

Problemele României legate de exportul de ovine şi bovine vii, dar şi de carne, au început la finele anului 2011, când Turcia a blocat importurile din România, dar şi tranzitul prin ţara lor a cărnii de oaie românească.

Ciobanii români susţin că nu pot exporta oi şi carne de oaie în Turcia din cauza unei boli aproape inexistente in România, respectiv din cauza scrapiei (Encefalopatie Spongiforma Transmisibila – EST).

Apariţia acestei boli şi pericolul pe care îl reprezintă pentru efectivele de animale aflate în exploatare a determinat instituirea unor reglementări legislative pentru controlul bolii şi oprirea răspândirii acesteia.

În Romania sunt active în prezent 11 focare de scrapie, din care cinci focare au fost confirmate în anul 2012, acestea fiind în curs de eradicare şi şase au fost confirmate în anul 2013. În perioada 2002-2013, boala a fost confirmată la 363 ovine dintr-un total de peste 8,5 milioane de capete.