Crin Antonescu este un candidat slab la alegerile prezidenţiale. Nu e nimic ieşit din comun în asta şi, cu siguranţă, nu în România. Dar liderul liberal mai are un dezavantaj: uită că, în goana sa de a fi “reales” (pentru că, în mod cert, a interpretat voturile de la referendumul privind suspendarea drept un vot care îl legitimează în funcţia de preşedinte), a devenit transparent. Nevoia de a fi confirmat în funcţie este vizibilă nu de ieri, de alaltăieri, ci chiar de la alegerile precedente, din 2009.

Atunci, un Antonescu mai tânăr şi mai idealist, cu un discurs desprins din poveştile scrise de Fraţii Grimm, a fost învins de subiectele pentru oameni mari. Acum, acelaşi Antonescu va fi învins printr-un discurs la fel de inocent pe care îl promova în urmă cu doar câţiva ani.

Temele prezidenţiabilului Antonescu erau, în 2009, unele prietenoase cu electoratul. “Să creştem salariile medicilor!”, îndemna el. “Să luăm aminte la năpăstuiţii crizei!”, mai spunea, ca un părinte măcinat de grija odraslei cu drept de vot.

Astăzi, Antonescu vrea să arate, însă, că s-a maturizat. Reclamă influenţe politice în Justiţie, s-a înhămat chiar şi la procesul revizuirii Constituţiei, loveşte cu Roşia Montană în Ponta, deşi e lovit la rândul lui de cei care denunţă ipocrizia politicienilor în permanentă goană după capital electoral, numai soarta medicilor rezidenţi, a şomerilor, a clasei mijlocii nu pare să îl mai preocupe.

Bravul liberal a aflat că nu câştigi prezidenţialele cu discursul pe care l-au tocit atâţia alţii înaintea ta. În schimb, mizează pe o poziţionare diferită faţă de Traian Băsescu. “Oamenii vor un preşedinte diferit de Traian Băsescu”, susură adesea, deşi sondajele se pare că nu spun chiar acelaşi lucru, dimpotrivă. Băsescu înregistrează o creştere în sondaje în ultima perioadă, iar dacă nu ar mai avea dreptul să candideze, Antonescu s-ar afla într-o situaţie mai mult decât incomodă.

Triumful lui Ponta

Victor Ponta, pe de altă parte, evită pe cât posibil subiectele fierbinţi, cele care polarizează societatea. După ce s-a dedublat şi a anunţat că deputatul din el duce lupte grele cu premierul, Ponta şi-a dat seama că dubla personalitate nu aduce voturi, pentru că alegătorii devin confuzi. Dacă, Doamne fereşte, se trezeşte că, după alegerile prezidenţiale, rămâne  parlamentar?

În lumina acestei noi descoperiri, Ponta a decis să redefinească el însuşi subiectele serioase, pentru că, în fond, politicienii au o contribuţie majoră la fixarea subiectelor de pe agendă. Orice întrebare care nu îi convine este un subiect neserios. Tensiuni în USL ? Fiţi serioşi, oameni buni! Protecţia mediului, ca argument în ce priveşte proiectul Roşia Montană ? Nişte aberaţii extremiste! Încălcarea pactului de coabitare?  Băsescu minte!

Intâmplarea face ca partenerul său de alianţă să câştige teren tocmai de pe urma acestor subiecte. Ponta, însă, contraatacă : anunţă că indexează salariile şi pensiile. Iată ce face un premier competent! Este un “Să trăiţi bine!”, dar mascat şi o aparentă desprindere de discursul politicianist.

“Noi guvernăm, nu ne ocupăm cu scandaluri” sau “Noi dăm pâine, nu circ” sunt expresii ale unei dorinţe de a fi recunoscut de către electorat ca un gospodar conştiincios care se ţine departe de jocurile murdare.

Crin, la trecut şi la prezent

Şansa lui Crin la prezidenţiale s-a “ofilit” încă de când a început referendumul privind suspendarea lui Băsescu. De atunci, este adevărat că are şi suişuri, nu doar coborâşuri, dar faptul că se răzgândeşte permanent în ce priveşte tensiunile din alianţă nu e de bun augur.

Mai mult, faptul că nu depăşeşte complexul Băsescu îl face să se lupte cu morile de vânt, iar poziţia ingrată de a face opoziţie partenerului de alianţă este vădit duplicitară şi nu-l poate ajuta.

În cazul în care Antonescu şi partidul său trec în opoziţie, ar fi decredibilizaţi. În cazul în care rămân, Antonescu va fi, de asemenea, zdrobit de Ponta, după ce a pierdut teren în prealabil în ce priveşte aceleaşi subiecte serioase pe care le abordează adesea cu patos.

Oricare dintre variante este, aşadar, sortită eşecului. Vestea proastă pentru Crin este că, şi dacă Victor Ponta nu şi-ar fi făcut astfel de calcule meschine, cu siguranţă alţii au făcut în locul lui.