Hotărârea de Guvern care obliga autorităţile locale să indexeze taxele cu 16%, urmată astăzi de Ordonanţa care nu mai obligă la indexare, a împărţit ţara în două.

Astăzi, premierul Victor Ponta ar trebui să publice Ordonanţa de Urgenţă care le va permite autorităţilor locale să decidă dacă vor mări taxele locale sau nu. Edilii sunt obligaţi (inclusiv astăzi, până la publicarea Ordonanţei în Monitorul Oficial) să indexeze taxele şi impozitele cu 16%. În acest sens, Guvernul a dat o hotărâre la sfârşitul anului trecut, iar în aproape toată ţara taxele au fost mărite, dar nu şi încasate.
Pentru că Ponta promisese că va da Ordonanţa, mulţi primari au majorat taxele doar pe hârtie. Legea le permitea să nu aplice o hotărâre de guvern timp de 45 de zile. În sfârşit, după lungi dezbateri şi schimburi de replici între Victor Ponta şi Traian Băsescu, între primari şi Guvern, majoritatea localităţilor din România au decis.
Aproximativ jumătate dintre oraşele mari şi medii ale ţării păstrează nivelul taxelor ca în 2012, iar cealaltă jumătate majorează dările cu 16%. Există oraşe în care cetăţenii vor plăti taxe chiar şi cu 30% mai mari decât în 2012, la fel cum sunt localităţi în care dările nu au crescut decât cu trei-patru procente…continuarea aici.