Preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu, a declarat miercuri că nu există niciun grup politic sau reprezentant al vreunui partid parlamentar, din această comisie, care să nu dorească independenţa Justiţiei.

La finalul a aproape două ore în care senatorii şi deputaţii Comisiei de modificare a Constituţiei au ascultat opiniile din partea oficialilor din Justiţie şi asociaţiilor profesionale, Crin Antonescu a subliniat că independenţa Justiţiei este foarte importantă şi, prin viitorul text constituţional, se urmăresc păstrarea şi întărirea acesteia.

“Nu există niciun grup politic în Parlamentul României, niciun membru, indiferent de provenienţa sa politică, membru al Comisiei, care să nu dorească, la fel ca şi dumneavoastră, să avem în această ţară o justiţie independentă şi, în consecinţă, prin prevederile constituţionale (…) să păstrăm cel puţin şi să întărim condiţiile independenţei justiţiei. Desigur că şi dumneavoastră o gândiţi, aşa cum o gândim şi noi, chiar dacă n-o spunem întodeauna, vorbim foarte mult despre independenţa Justiţiei, dar avem în minte că Justiţia nu trebuie să fie doar independentă, dar şi dreaptă sau, cu alte cuvinte, să fie independentă ca să fie dreaptă”, a subliniat preşedintele Senatului.

El a dorit să nege acea “imagine” care este în bună măsură publică şi care prezintă Parlamentul în oarecare adversitate cu instituţii ale sistemului judiciar, argumentând că toate prevederile, legile pe baza cărora sistemul este independent sunt votate în diverse legislaturi ale Parlamentului României.

“Multe sunt decizii luate prin diferite proceduri asumate, angajate ca răspundere de diferite guverne ale României. În sensul acesta, că există o clasă politică sau o tagmă parlamentară care este reacţionară în legătură cu acest obiectiv, este una falsă. Luăm cu tot respectul în considerare principiile dumneavoastră, propunerile dumneavoastră concrete. Nu ne este uşor chiar şi din ceea ce dvs. aţi spus aici sau altădată nu toate părerile concordă, nu toate soluţiile concordă, există variante la fel de viabile”, a adăugat Antonescu.

El le-a cerut reprezentanţilor Justiţiei, “pornind de la prezumţia de nevinovăţie”, să înţeleagă că obiectivul principal al revizuirii Constituţiei nu este legat de sistemul judiciar, ci de alte chestiuni de natură politică, drepturi şi libertăţi, modernizare.

Crin Antonescu a completat că viitoarea Constituţie nu doreşte “să facă lucrurile mai complicate sau mai rele” în ceea ce priveşte independenţa Justiţiei, funcţionării şi dreptăţii acesteia, “decât au fost ele până acum”.

“Multe lucruri, evident, sunt de domeniul legilor, nu al Constituţiei”, a adăugat preşedintele Senatului

Crin Antonescu a menţionat că “lucrurile nu se sfârşesc aici”.

“Este şi o vară în care este timp şi loc pentru dezbatere publică, există o dezbatere în plen, există cu alte cuvinte destul loc şi după ce proiectul acestei comisii va fi finalizat şi trimis pe circuitul său pentru a sta de vorbă din nou, pentru a ne sfătui, pentru a construi un consens cât mai larg pentru că, în fond, discutăm de legea care ne priveşte pe toţi – cetăţeni şi instituţii”, a mai spus preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei.