Coreea de Nord şi-a anunţat joi intenţia de a efectua un nou test nuclear ca răspuns la sancţiunile extinse ale ONU după lansarea unui satelit al cărui propulsor a fost considerat de Washington ca fiind o rachetă balistică.

Sateliţii şi propulsoarele cu rază lungă de acţiune pe care vom continua să îi lansăm şi testul nuclear pe care îl vom efectua vizează inamicul nostru declarat, Statele Unite„, a anunţat Comisia de apărare naţională într-un mesaj difuzat de agenţia oficială nord-coreeană KCNA. „Diferendele cu Statele Unite se rezolvă prin forţă, nu prin cuvinte”, a adăugat aceasta.

Aflat în vizită la Seul, trimisul special american pentru Coreea de Nord, Glyn Davies, a cerut Phenianului să nu îşi pună în aplicare ameninţările.”Ar fi o eroare şi o oportunitate ratată”, a declarat el.

Împins de Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia, Consiliul de Securitate al ONU, inclusiv China, a votat marţi o rezoluţie ce impune sancţiuni extinse împotriva Phenianului ca urmare a unui tir de rachetă la 12 decembrie, o încălcare a precedentelor rezoluţii.

Regimul comunist şi-a reafirmat câteva ore mai târziu ambiţiile nucleare şi intenţia de a continua testele nucleare.

„Vom lua măsuri concrete pentru creşterea şi întărirea forţelor noastre militare de autoapărare, inclusiv disuasiunea nucleară”, a reacţionat Ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe.

Un nou test nuclear ar fi al treilea după cele din 2006 şi 2009, care i-au adus deja Coreei de Nord o serie de sancţiuni.

„Respingem categoric orice rezoluţii ilegale şi perfide adoptate de Consiliul de Securitate”, a reiterat joi Comisia de Apărare Naţională.

Consiliul „cere” Phenianului să „nu recurgă la niciun nou tir nuclear sau tir care foloseşte tehnologia rachetelor balistice”. Acesta „s-a declarat hotărât să ia măsuri decisive” în caz de încălcare.

La încheierea votului, ambasadoarea americană Susan Rice a afirmat că Phenianul „va plăti un preţ din ce în ce mai ridicat” dacă va alege confruntarea cu comunitatea internaţională.

Potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap, care citează serviciile de informaţii sud-coreene, Phenianul şi-a încheiat pregătirile tehnice în vederea testului care ar putea avea loc în zilele următoare.

La sfârşitul lui decembrie, institutul americano-coreean de la Johns Hopkins University afirma, de asemenea, bazându-se pe imagini din satelit că Phenianul este aproape gata să efectueze un al treilea test nuclear.

China, principalul său aliat, a făcut apel la rezervă, miercuri, din partea tuturor părţilor.