Președintele Traian Băsescu a declarat miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, că o variantă pentru devansarea alegerilor prezidențiale este demisia simultană a șefului statului și a Parlamentului, după o revizuire a Constituției în acord cu referendumul din 2009.

Șeful statului a precizat că a avut ieri seară (22 ianuarie a.c.), o întâlnire,  cu Crin Antonescu, Valeriu Zgonea și premierul Victor Ponta

Reporter: Dacă s-ar modifica Constituția, vedeți mai degrabă alegeri prezidențiale în mai 2014 cu preluarea mandatului în decembrie?

Traian Băsescu: Se și plictisește până atunci. Modelul american e unic, dar are 30 de zile. Ce te faci cu un președinte ales care stă 9 luni, când îl validează CCR, după alegeri sau la intrarea în funcție? E o copilărie.

Mandatul meu se termină pe 22 decembrie, pana pe 22 decembrie se plictisește bietul om, fără jurământ depus. Ce putem face, de comun acord, e să stabilim demisia simultană a președintelui și a Parlamentului, după ce revizuim Constituția și venim în exigentele  referendumului din 2009 și atunci ne punem toți mandatele și venim la un sistem politic ce mie mi s-a părut mai eficient, ca președintele să fie port-drapelul celor care câștigă alegerile, nu ca acum, total opus

Reporter:Ați propus aseară comasarea alegerilor?

Traian Băsescu: Nu am luat în considerare subiectul. Am spus ca nu ne mai putem imagina referendumul pentru Constituie și alegerile pentru președinte fără să găsim soluția că cei trei milioane de români să poată vota, votul prin corespondență trebuie introdus.

E extrem de dificil să privim la o soluție în care lucrurile par a fi împinse doar pentru că avem o majoritate. Majoritatea asta trebuie să se mai oprească în fața Constituției din când în când, pentru că au experiența de anul trecut. Nu e așa ușor, ne înțelegem noi și scurtăm mandatul unui președinte, pentru că se creează niște precedente pe care nimeni nu le va accepta vreodată. Sunt niște mecanisme ale democrației care nu pot fi jucate în funcție de majorități

Spun public, că o părere, avem și varianta scurtării mandatului meu, cu condiția unei demisii simultane a Parlamentului, și facem alegeri simultane, pe o Constituție revizuită în acord cu referendumul din 2009

Reporter:Crin Antonescu spunea ca nu e neapărat nevoie de negociere?

Traian Băsescu: Nu-i suficient să ai 70%, trebuie să mai citești și Constituția. Eu nu cred ca se pot găsi soluții constituționale de reducere a mandatului președintelui sau Parlamentului fără voința lor. Nu ar fi acceptat nicăieri în vreo democrație, de ce să mai suspenzi un președinte, dai un vot în Parlament și îi faci mandatul de un an, că nu îți place.

Reporter:Ce credeți despre intenția de eliminare a pragului de prezență de validare la referendum?

Traian Băsescu: Poate fi o soluție, se poate imagina un prag minim de 30%, dar asta înseamnă să ai un 30% curat, sa creezi condiții pentru cei 3 milioane care sunt în listele electorale să voteze prin corespondenta. Cred că e o soluție, cu condiția ca din punct de vedere electoral să materializăm ce scrie în Constituție, statul e obligat să creeze condiții ca oamenii să voteze. Cred ca se poate coborî pragul, sau să faci unul rezonabil, 30% din lista, dar sa creezi condiții celor trei milioane din afara țării să voteze.

Declarații Traian Băsescu – 23.01.2013 (VIDEO)