Premierul Dacian Cioloș a declarat, luni, că vor fi în continuare discuții la nivel european pentru a fi identificate cele mai bune soluții în vederea opririi conflictelor care duc la exacerbarea terorismului în zone cu potențială stabilitate, cum este Uniunea Europeană.

„Legat de aceste atentate care șochează Uniunea Europeană, aici (…) sunt câteva decizii, unele dintre ele care sunt în curs de aplicare, de întărire a controlului frontierelor Uniunii Europene și apoi mijloace de a putea ține sub control acest fenomen. Vor fi în continuare discuții la nivel european pentru a identifica cele mai bune măsuri, dar sigur că cea mai bună soluție, cea mai eficientă ar fi să putem ține sub control și să oprim conflictele care duc și la exacerbarea terorismului în zone cu potențială stabilitate, cum este și Uniunea Europeană’, a spus premierul Cioloș, luni, la deschiderea Programului Oficial de Internship al Guvernului României, ediția 2016, organizată la Biblioteca Națională a României.

Întrebat ce impact crede că au Brexit-ul și evenimentele de la Nisa, Munchen și Turcia asupra economiei României, Cioloș a spus că acestea creează incertitudine.

„Aceste evenimente au un impact imediat prin faptul că creează incertitudine și (…) pe piețele financiare cel mai periculos lucru este incertitudinea, ceea ce creează volatilitate pe piețe și asta poate să aibă un impact asupra predictibilității. În economie, atunci când vrei să-ți investești niște bani, ai în vedere mai multe elemente care să-ți dea proiecție pe termen mediu, pe termen lung și predictibilitate. Aceste lucruri pot să aibă un impact și asupra economiei României prin gradul de incertitudine pe care-l creează și acest grad de incertitudine depinde și de viteza, de rapiditatea cu care liderii politici sunt în măsură să ia decizii după astfel de evenimente. Tocmai de aceea și legat de Brexit (…) e important să avem certitudinea că Marea Britanie a luat această decizie și această certitudine va veni în momentul în care Marea Britanie va depune solicitarea formal de a ieși din Uniunea Europeană și imediat după aceea să fim pregătiți să începem negocierile pe care să le putem finaliza într-un timp cât mai scurt’, a mai spus premierul Cioloș.

Prim-ministrul a precizat că, în acest context internațional, cu atâtea incertitudini, este nevoie de predictibilitate la nivel național.

„Legat de România, tocmai datorită acestui context, cu atâtea incertitudini, cred că e important să facem în primul rând ceea ce ține de noi, la nivel național, pentru a nu adăuga acestor incertitudini și a putea ține sub control aceste elemente în primul rând printr-o predictibilitate la nivel legislativ, printr-o predictibilitate din punct de vedere al capacității noastre de a controla bugetul și mai ales deficitul bugetar, care poate să aibă un impact asupra economiei globale și asupra încrederii investitorilor. Și mai ales ceea ce vrem să facem este să avem o administrație cât mai eficientă și cât mai performantă. (…). Dincolo de stabilitatea politică, care ține de partidele politice, de Parlament, avem nevoie și de o administrație, de un stat care să fie credibil și care să fie capabil ca prin măsuri administrative să poată să contracareze astfel de efecte negative și un astfel de impact datorat incertitudinii și impredictibilității în afara țării’, a adăugat Cioloș.