Cele cinci minciuni ale Jandarmeriei în legătură cu protestul Diasporei de vineri, 10 august, din Piața Victoriei. 

Conferința de presă a Jandarmeriei poate fi văzută aici: https://www.youtube.com/watch?v=yT40JSsnkto

 

  • „Doi oameni sunt morți”

Colonelul Cătălin Paraschiv sau „bărbatul în alb”, șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, afirmă că ordinul de evacuare a fost dat după ce s-a primiti informașia potrivit căreia doi jandarmi sunt la pământ, călcați pe cap, morți.

„Totul s-a petrecut după ce s-a primit un apel la 112 că cineva a vandalizat locația Springtime, iar echipajul de poliție trimis la fața locului a fost atacat. Au fost trimise două detașamente de jandarmi ca să se ducă și să sprijine poliția. Colonelul a refuzat să precizeze numărul oamenilor trimiși.

Cele două detașamente de jandarmi, care nu erau de la brigăzile speciale, au ajuns acolo, i-au ajutat pe colegii de la poliție și au ieșit împreună de acolo.

Pe momentul întoarcerii s-au primit două informații:

– una transmisă de structurile de cercetare din Piață, care au transmis clar pe căile noastre de comunicații că jandarmii sunt atacați, sunt la pământ, sunt călcați în picioare, doi oameni sunt omorâți… Dar ei probabil se refereau… apoi am văzut și eu imaginile de la televizor.

– Simultan, din dispecerat ni s-a transmis că pe toate canalele de televiziune sunt imagini cu doi jandarmi trântiți la pământ care sunt călcați pe cap.

În acel moment, comandatul acțiunii a luat decizia ca efectivele Brigăzii Speciale să activeze pe direcția Springtime. Până atunci, brigăzile speciale nu au avut niciun fel de intervenție. Atunci s-a dat ordin clar ca Brigada Specială să intervină în sprijinul detașamentelor de jandarmi și să-i evacueze de acolo.

Jandarmii, un bărbat și o femeie, s-au îndepărtat de grupul lor, rămânând în mijlocul mulțimii, care i-a luat la bătaie. Când protestatarii au văzut că unul dintre jandarmi este o femeie, au făcut scut în jurul celor doi și i-au dus către grupul de jandarmi, care îi lăsase în urmă.

Jandarmii bătuți, printre care și jandarmerița.

Colonelul Cătălin Paraschiv sau „bărbatul în alb”.

 

  • Jandarmerița și „ruptura de coloană cervicală”

La conferința de presă a Jandarmeriei de sâmbătă, 11 august, unul dintre purtătorii de cuvânt, locotenent colonel Marius Militaru, afirma că: „Dincolo de intervenţiile dificile de aseară, de departe, cea mai dificilă intervenţie a fost să explicăm părinţilor colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată pe viaţă.”

Anterior, el afirmase că 11 jandarmi au fost bătuți, iar „printre ei se află şi colega noastră bătută cu bestialitate, al cărei diagnostic de prezentare la unitatea militară a fost de suspiciune fractură de coloană cervicală.”

Sâmbătă, 11 august, la câteva ore după conferința Jandarmeriei, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, afirma că „Nu, nu are coloana ruptă… este bine, comunică, se ridică din pat (…) dar este foarte bine fizic, mă așteptam la cu totul și cu totul altceva”, a subliniat Pintea, care a fost sâmbătă la Spitalul de Urgență Floreasca, pentru a vedea care este starea celor răniți la protestele de aseară.

Jandarmerița bătută în Piața Victoriei.                         Jandarmerița alături de Carmen Dan, ministrul de Interne, a doua zi.

A treia zi, jandarmerița cu „suspiciune fractură coloană cervicală” a ieșit pe ușa din spate a Spitalului Floreasca, fugind de presă.

 

  • „Pungile cu urină și excremente”

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a afirmat sâmbătă, 11 august, că „vor fi căutați toți aceia care au aruncat asupra forțelor de ordine cu obiecte contondente, cu bucăți din carosabil, au fost folosite inclusiv pungi cu urină și excremente care au fost aruncate în direcția forțelor de ordine. Și persoane care protestează au fost lovite de către obiectele aruncate din mulțime.”

Însă, până acum nu a fost făcută publică nicio dovadă că aceste pungi cu urină sau excremente au fost aruncate către forțele de ordine.

 

  • „Cocktailuri molotov”

Maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul jandarmilor din Piața Victoriei, a susținut într-o emisiune la TVR1, joi, că „ (…) Pe zona Ion Mihalache, (…) în momentul în care colegii noştri acţionau pentru a îndepărta persoanele turbulente, (…) a fost observată o maşină cu sticle incendiare, i-am văzut pur şi simplu când se aprovizionau din acea maşină pentru a acţiona”.

Tot el mai susținea că erau mai multe victime dacă nu se acționa în acel moment și că mașina cu cocktailuri Molotov și sticle incendiare a fost găsită în zona Ion Mihalache.

„Consider că, dacă restabilirea ordinii publice nu se realiza la momentul acela, aveam mult mai multe victime, iar lucrurile degenerau, drept urmare (…) acea maşină pe care am găsit-o undeva în zona Ion Mihalache (…) cu cocktailuri Molotov, sticle incendiare.”

De asemea, nu există nicio dovadă publică despre existența acestei mașini cu sticle incendiare, cocktailuri Molotov.

 

Vezi aici video Laurențiu Cazan.

  • „Procurorul militar”

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, a afirmat, sâmbătă, 11 august, în cadrul conferinței de presă a Jandarmeriei, că „am avut alături de noi un procuror militar (…)” pentru supravegherea intervenției.

Carmen Dan, ministrul de Interne, a declarat, în dimineața zilei de 14 august, că „Jandarmeria și-a coordonat toată intervenția sub supravegherea unui procuror militar, care a fost în piață. (…) Nu am ce să-mi reproșez. Am făcut ceea ce trebuia să facă un ministru de interne responsabil”.

La scurt timp după declarația ministrului de Interne, prim-procurorul militar Ionel Corbu a fost întrebat de jurnaliști dacă poate confirma declaraţiile publice făcute de purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei potrivit cărora un procuror militar a gestionat situaţia juridică a evenimentelor din Piaţa Victoriei, prim-procurorul Parchetului Militar a negat această informaţie.

„Veau să vă comunic faptul că în după amiaza zilei de 11 august s-a primit o solicitare din partea Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti şi s-a şi răspuns în sensul că acest demers de a desemna un procuror să facă parte din centrul de comandă mobilă înaintat excede competenţelor profesionale şi deontologiei profesionale. (…) Vă asigur că nu. De la Parchetul Militar Bucureşti nu a fost niciun procuror care să facă parte din centrul mobil de comandă”, a afirmat procurorul Ionel Corbu.

El a mai afirmat că „sub nicio formă” nu ar fi trebuit să fie un procuror militar prezent la intervenție.

Pe 14 august, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București a publicat pe pagina de Facebook, un document potrivit căruia în data de 10 august, „în Piața Victoriei, pe timpul asigurării și restabilirii ordinii publice a fost prezent domnul locotenent-colonel magistrat Pîrlog Bogdan din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București. Acesta s-a autosesizat cu privire la evenimentele din Piața Victoriei, fiind prezent în intervalul orar 17.00 – 04.00, atât în punctul de comandă înaintat, cât și în zona dispozitivelor, alături de reprezentanții Jandarmeriei, Poliției și autorităților publice centrale și locale.”

Surpriză însă! Documentul conține la începutul paragrafului al doilea data de 10.06.2018, nu are nicio ștampilă sau semnătură.