La mai mult de un an şi jumătate după accidentul din Japonia, de la Fukushima, China va autoriza construcţia „unui număr mic” de noi centrale nucleare, însă numai în zonele de coastă şi nu în interiorul ţării cum se stabilise iniţial.
Guvernul a decis miercuri să reia într-un mod stabil şi ordonat construcţia de noi centrale, potrivit unui comunicat postat pe site-ul său. Cabinetul de miniştri a adăugat însă că, în cadrul acestui plan pe perioada 2011-2015, doar un număr mic de proiecte privind construcţia de noi centrale nucleare va fi aprobat după consultări ample, în timp ce proiecte de centrale în interiorul ţării nu vor fi aprobate în această perioadă.

Potrivit presei chineze, trei proiecte de centrale în provinciile Hunan, Jiangxi (sud) şi Hubei (centru), care au fost deja aprobate de guvern în 2008 şi a căror construcţie a început, vor fi suspendate cel puţin trei ani.

Deşi China este ţara care construieşte cele mai multe centrale nucleare, atomul nu reprezintă în prezent decât puţin peste 1% din sursele sale de energie, pe primul loc aflându-se cărbunele (70%), urmat de energia hidroelectrică (15%).

În total, 15 reactoare care produc energie electrică funcţionează în prezent în China, toate situate în zona de coastă în patru localităţi, Qinshan (provincia Zhejiang, est), Tianwan (Jiangsu, est), Daya Bay şi Ling’ao (Guangdong, sud). Un reactor experimental se află de asemenea la Beijing.

În plus, 27 de reactoare sunt în prezent în construcţie în regiunile de coastă, potrivit Asociaţiei Nucleare Mondiale.