Somnul continuă să rămână un domeniu misterios. Durata somnului necesar variază în funcţie de vârstă, oamenii petrec în general şase ani din viaţă visând, iar unii visează doar în alb-negru – sunt doar câteva informaţii despre somn.

Durata medie a somnului de care omul are nevoie variază în funcţie de vârstă. Astfel, un nou-născut care are sub două luni ar trebui să doarmă în medie 12 – 18 ore din 24, iar unui adult i-ar ajunge între şapte şi nouă ore de somn. Site-ul mai aminteşte şi câteva aspecte negative asociate cu lipsa somnului sau cu un somn nesănătos. Somnul nesănătos are ca urmare somnolenţă, tulburări de memorie şi de concentrare în timpul zilei. Pe termen lung, acesta ar putea avea consecinţe mai grave, printre care boli cardiace sau dublarea riscului de cancer la sân.

Un alt aspect surprinzător este că somnul ar slăbi. Cine doarme o oră în plus pe noapte ar slăbi până la 3,5 kg într-un an.

Oamenii au tendinţa să creadă că visează pe toată perioada somnului. Visele durează însă între două şi trei ore pe noapte, ceea ce înseamnă cam şase ani pe timpul vieţii. Există între trei şi şapte vise pe noapte, iar unii visează în alb-negru. Aproape jumătate din oameni dorm în poziţie de fetus.