Într-un interviu acordat ziarului Gândul, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a trădat partidul, iar „trădătorii îl dezgustă şi indignează”. Liberalul l-a criticat şi pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu despre care a spus că a „procedat neinspirat” când a devenit „secundantul lui Chiliman”.

Liderul PNL a mai adăugat că trădătorii ar trebui excluşi din partid, dar că le va cere colegilor să amâne această decizie pentru a le permite acestora participarea la Congresul care va fi organizat la „sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie”. Crin Antonescu a subliniat că nu crede că va exista o scindare a PNL, dacă Andrei Chiliman va pleca din partid. „Andrei Chiliman nu a fost niciodată un lider al PNL”, a ţinut să precizeze preşedintele PNL.

R: Cum s-a ajuns ca între dvs şi Andrei Chiliman să existe tensiuni şi discuţii despre liberalism?

Crin Antonescu: Eu nu am fost niciodată prieten foarte apropiat cu Andrei Chiliman. Am fost mai apropiat politic cu Ludovic Orban, dar în mod special cu Andrei Chiliman, nu. Nu cred că există vreo mare dispută între mine şi Andrei Chiliman, eu îmi văd de treaba mea. Domnul Chiliman a făcut nişte declaraţii şi în timpul campaniei, şi acum pe care fiecare poate să le judece în adevărul sau neadevărul lor, în inteligenţa sau prostia lor.

Aţi catalogat aceste declaraţii drept o trădare.

Crin Antonescu: În general, atitudinea pe care a avut-o şi o are Andrei Chiliman este trădare, chiar dacă este un cuvânt delicat de folosit. Dacă tot partidul hotărăşte suspendarea lui Traian Băsescu în vara anului trecut şi dacă tot partidul are o linie politică, votează nişte decizii, iar acum Andrei Chiliman şi în campanie spune exact ca adversarii noştri politici că ăsta a fost desfiinţarea statului de drept în România, că suntem un partid anti-occidental, exact discursul aberant al Monicăi Macovei, Traian Băsescu, Elenei Udrea, eu consider că asta este o trădare.

Aţi încercat să aveţi o discuţie tete-a-tete cu Andrei Chiliman?

Crin Antonescu: Eu am propus toate deciziile faţă în faţă cu toată lumea, inclusiv cu Andrei Chiliman de faţă. O negociere specială între mine şi Andrei Chiliman nu există. Există negocieri între mine şi Victor Ponta pentru că amândoi conducem nişte partide şi sunt nişte negocieri cu FMI. Nu am ce să negociez eu cu Andrei Chiliman.

Aşteptaţi să candideze la Congres?

Crin Antonescu: Eu nu aştept, eu nu doresc…. Dacă se va propune, cum ar fi normal, excluderea unui om care are o asemenea politică publică în raport cu partidul, nu cu mine, voi cere să se amâne chestiunea aceasta, pentru că vreau să fac un Congres. Vreau să dau posibilitatea şi domnului Chiliman şi altora doi-trei care mai cred aşa să vină să-şi spună punctul de vedere şi poate că partidul doreşte să îmbrăţişeze un asemenea punct de vedere. Mai democratic decât atâta nu se poate, nu?

Când preconizaţi să fie organizat Congresul PNL?

Crin Antonescu: Ţinând cont de calendarul politic general şi parlament, eu o să propun o dată undeva la sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie, dar decizia va fi luată de Delegaţia Permanentă.

Există riscul unei scindări sau plecări din PNL?

Crin Antonescu: Nu cred, pentru că toate deciziile majore ale acestui partid, în orice caz cele la care face referire Chiliman au fost luate cu largi majorităţi, dacă nu cu majorităţi. Eu nu-mi aduc aminte ca domnul Chiliman sau domnul Tăriceanu sau domnul Orban să se fi opus suspendării lui Traian Băsescu, acţiunilor politice pe care noi le-am făcut. Nu îmi aduc eu aminte, poate îşi aduce aminte cineva. Dacă toată lumea a acţionat la unison nu văd de unde ar putea apărea o scindare. Că domnul Chiliman o avea de gând să plece la cine l-o primi e problema lui, dar despre scindarea partidului mi se pare caraghios să vorbim.

Dar plecări ale unor lideri PNL?

Crin Antonescu: Nu ştiu cum se dă calitatea de lider. Este profund incorect ca numai domnul Tăriceanu, domnul Orban sau domnul Chiliman atunci când au nişte păreri divergente de restul partidului să fie socotiţi lideri, iar ceilalţi care sunt la fel de vechi în partid, care sunt de mulţi ani, nu din vremea mea, în fruntea partidului în diferite organizaţii ăia nu sunt lideri. Adică ăştia sunt lideri, dar ceilalţi, Fenechiu, Chiţoiu, Nicolaescu, Mănescu nu sunt lideri. Andrei Chiliman nu a fost niciodată un lider al PNL. A fost un om care s-a regăsit în diferite formule de conducere, a fost un lider de filială, dar sunt 40 de lideri de filială.

Dar este totuşi cea mai importantă filială?

Crin Antonescu: De ce să fie cea mai importantă?

Criteriul fiind numărul de voturi.

Crin Antonescu: Să comparăm numărul de voturi: să vedem dacă nu cumva la Teleorman sunt mai multe voturi decât la Sectorul 1. Vedeţi dacă la Iaşi nu sunt mai multe voturi decât la Sectorul 1. Vedeţi dacă în Sectorul 6 nu sunt mai multe voturi decât în Sectorul 1. Că domnul Chiliman vrea să spună că este cea mai importantă organizaţie a partidului este aprecierea domniei sale, dar nu există o recunoaştere oficială în sensul acesta. Sunt mai multe organizaţii foarte importante ale PNL.

Aveţi o problemă personală cu domnul Tăriceanu?

Crin Antonescu: Nu am nicio problemă personală cu domnul Tăriceanu cum nu am o problemă personală cu domnul Chiliman.

Când aţi spus că a trădat, nu aţi simţit că este ceva personal?

Crin Antonescu: Nu, este o problemă politică. Bineînţeles, un trădător mă indignează şi mă dezgustă, dar nu este o chestiune personală, este o chestiune politică. Cu domnul Tăriceanu, nici atât. Nu cred că domnul Tăriceanu a procedat inspirat devenind un fel de secundant al domnului Chiliman, dar aceasta este problema domniei sale.

A fost vreo discuţie în PNL despre afilierea la PPE?

Crin Antonescu: Nu a fost nicio discuţie despre afilierea la PPE. Poate să fie opţiunea unor colegi, este cu totul altceva.

În presa spaniolă aţi dat un interviu despre „interesul” pentru PPE.

Crin Antonescu: Da, erau nişte lucruri legate de program care sunt reale.

După 2014, PNL rămâne în ALDE 100% sau este posibil să existe o negociere cu PPE pentru afilierea la acest grup politic european?

Crin Antonescu: În acest moment, nu există nicio negociere cu cei din PPE şi nicio intenţie de negociere cu PPE.

Cum aţi văzut dumneavoastră declaraţia de ieri a domnului George Becali privind ANI?

Crin Antonescu: Este o declaraţie strict personală, individuală, a deputatului George Becali, care nu implică cu nimic PNL. PNL are o poziţie oficială, are rezerve faţă de anumite acţiuni cu vădit caracter partizan pe care ANI le-a făcut, dar asta nu înseamnă că nu o recunoaştem ca instituţie şi nu ne supunem rigorilor legii cu toţii.

Nu vi se pare deplasate astfel de afirmaţii?

Crin Antonescu: Eu nu judec declaraţii individuale când ele nu implică politica generală a partidului.

Aţi avut o întâlnire cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru. Ce aţi discutat?

Crin Antonescu: Am discutat despre introducerea pe agenda Senatului, cât putem de repede, a unei legi privind degrevarea instanţelor. Este o lege care a fost trimisă spre reexaminare şi este foarte importantă pentru sistemul judiciar. Nu a fost o discuţie despre ce se întâmplă la CSM, nici despre numirea procurorilor.

Amânarea unei decizii în cazul numirii procurorului general şi a şefului DNA vă deranjează?

Crin Antonescu: Mă deranjează, dar nu este treaba mea, nu este autoritatea mea ca preşedinte al partidului sau al Senatului. Este strict treaba ministrului Justiţiei, a preşedintelui şi chiar dacă ministerul Justiţiei este asumat politic de PNL, ministrul este o persoană perfect independentă şi faţă de care PNL se va comporta ca atare.

Există un orizont de timp în care această situaţie să fie lămurită?

Crin Antonescu: Eu îmi doresc să fie lămurită cât mai repede.

Nu s-a amânat prea mult interimatul?

Crin Antonescu: Ba da, dar nu am ce face, nu pot acţiona. Sunt absolut convins că este bine să se întâmple cât mai repede.

Preluare gandul.info.