Astăzi, Tunisia sărbătoreşte doi ani de la fuga fostului preşedinte Zine El Abidine Ben Ali, care a marcat începutul „primăverii arabe”, dar euforia de la 14 ianuarie 2011 a fost înlocuită cu tensiuni sociale şi politice, o ameninţare jihadistă sporită şi un impas cu privire la Constituţie.

Preşedintele Moncef Marzouki a lansat ceremoniile cu ocazia zilei de 14 ianuarie, la ora 7.00 GMT, prin înălţarea steagului ţării în Piaţa Kasbah din Tunis, în apropiere de sediul Guvernului, condus de către islamiştii din cadrul Ennahda.

Ulterior, partenerii sociali vor semna un pact social, în Adunarea Naţională Constituantă (ANC), în contextul în care ţara se confruntă, din vară, cu o multiplicare a conflictelor sociale care degenerează în violenţe, în faţa şomajului şi mizeriei – cauzele majore ale revoluţiei.

Potrivit AFP, un oficial din domeniul securităţii a declarat că forţele de ordine se tem de acţiuni din partea unei mici grupări islamiste armate, în contextul în care mişcarea jihadistă a comis mai multe atacuri, unele sângeroase, după revoluţie.