Atitudinea împotriva maghiarilor a atins cote comparabile cu antisemitismul în România, a declarat marţi, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European (PE), eurodeputatul Laszlo Tokes, apreciind că demonstraţiile pentru autonomia regională sunt combătute ca în timpul „pogromului” din 1990, de la Târgu Mureş.

„În România şi în alte ţări atitudinea împotriva maghiarilor a atins cote care sunt comparabile cu antisemitismul şi sentimentul antirom. Pogromul de la Târgu Mureş, din 1990, a fost un astfel de moment, dar sunt şi demonstraţiile pentru autonomia regională, care sunt combătute similar. Trebuie ca în plan european să existe acţiuni concertate împotriva acestor manifestări. Am rugămintea să procedăm nu numai împotriva statelor terţe, ci şi împotriva acţiunilor interne de acest tip”, a apreciat Laszlo Tokes în plenul PE.

Mai multe demonstraţii pentru autonomia Ţinutului Secuiesc au fost organizate duminică în Ungaria, dar şi în mai multe oraşe europene şi americane.

Chestiunea autonomiei Ţinutului Secuiesc a fost abordată în cadrul aceleiaşi dezbateri şi de eurodeputatul ungar Lajos Bokros, din Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, care şi-a susţinut discursul în limba română.

„Această unitate etnică, organică vor s-o distrugă unii prin crearea unor regiuni noi, reîmpărţind secuimea în alte patru regiuni administrative cu populaţie română absolut majoritară, care ar împinge maghiarii într-o minoritate nesemnficativă. Cer ajutorul dumneavoastră pentru ca acest plan să nu fie realizat, evitând astfel o tensiune interetnică şi interstatală şi multă durere de prisos”, a pledat Lajos Bokros în PE.