Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în plenul Parlamentului, că baza credibilităţii României nu este legată de ceea ce face diplomaţia, ci de ceea ce se face „acasă”.

„Baza credibilităţii ţării nu este legată de ce face diplomaţia, ci este legată de ceea ce facem noi, aici, acasă. Diplomaţia poate doar să pună în valoare ceea ce noi facem”, a spus şeful statului.

El a trasat principalele axe de politică externă pe care România le are, şi anume apartenenţa la UE şi la NATO şi Parteneriatul Strategic cu SUA.

Preşedintele a punctat că, pentru finalizarea procesului de modernizare a statului, România mai are nevoie de câţiva paşi legislativi, printre care o nouă lege a sănătăţii, reorganizarea administrativă a ţării, o nouă lege electorală, revizuirea Constituţiei.

„Acestea sunt elementele legislative care vor face din România un stat de drept consolidat”, a adăugat Băsescu.

Președintele a mai afirmat că „România s-a angajat consecvent în toate acordurile destinate zonei euro. România e partea a Pactului Europlus şi a ratificat Tratatul Fiscal încă de anul trecut. Chiar dacă am îndeplini toate criteriile de la Maastricht, chiar dacă suntem parte a acordurilor, succesul în interiorul Zonei Euro nu poate fi garantat. Am văzut ţări care au intrat în Zona Euro şi după un an au intrat în recesiune şi ulterior în criză. Principala cauză: lipsa de performanţă a economiilor lor. Privatizarea companiilor de stat nerentabile e cheia succesului pentru zona euro. Mesajul meu către Guvern: depolitizarea managementului, privatizarea companiilor şi creşterea competitivităţii înainte de intrarea în Zona Euro. E esenţial să adoptăm moneda euro în următorii trei-patru ani. Apelul meu e să ne facem un obiectiv pentru a intra pregătiţi în Zona Euro.”

Președintele a mai spus că „este esenţială adoptarea monedei euro în următorii trei – patru ani, arătând că termenul de 2015 a devenit nerealist”.

„Este esenţial să adoptăm moneda euro în următorii trei – patru ani”, a spus şeful statului.

În ceea ce privește intrarea în spațiul Schengen, Traian Băsescu a declarat că „unele state leagă accesul (n.n. la spațiul Schengen) de lupta împotriva corupţiei şi de respectarea statului de drept. Chiar dacă ne convine sau nu, trebuie să acceptăm asta şi să acţionăm pe cale de consecinţă. Statele care leagă accesul în Schengen de MCV s-au pronunţat clar. Avem de făcut câteva lucruri care ţin de decizii politice. Ştiu că unele nu reprezintă un ideal din punctul de vedere a ceea ce aţi putea accepta. Vă propun să facem din intrarea în Schengen un obiectiv de interes naţional.”

El a punctat faptul că sunt destule voci în politica europeană care vorbesc despre crearea unei Europe cu două viteze.

„Guvernul s-a angajat într-un proces amplu de modernizare a companiilor de stat. În aceste condiţii, apelul meu către dvs, către Guvern este depolitizarea managementului, privatizarea companiilor, creşterea productivităţii, înainte de a intra în zona euro. Asta nu înseamnă că putem întârzia prea mult”, a adăugat preşedintele.