Preşedintele Senatului, liberalul Crin Antonescu, a reafirmat, marţi, că nu va fi prezent la discursul pe care îl va susţine în plenul Parlamentului Traian Băsescu pentru că îl consideră pe acesta un preşedinte nelegitim.

„Nu voi fi prezent în plenul Parlamentului la acest mesaj pentru că, din punctul meu de vedere, din vara anului trecut, Traian Băsescu nu mai este un preşedinte legitim al României. Este un preşedinte legal, în condiţiile în care le-am acceptat cu toţii, dar nu este un preşedinte legitim. Un om care a sfidat voinţa exprimată în cel mai democratic mod de cetăţeni (…) nu mai poate fi legitim din punctul meu de vedere. Ca atare, tot ceea ce este din punct de vedere constituţional şi legal obligatoriu pentru mine ca preşedinte al Senatului în relaţiile cu Traian Băsescu am făcut şi voi face. Tot ceea ce ţine de semnificaţie, legitimitate am făcut şi voi face în înţelesul de care vorbesc acum. Am făcut şi fac asta cu convingerea că aceasta este şi interpretarea şi voinţa celor mai mulţi dintre alegători. (…) Nu e vorba că aş fi ocupat, că aş găsi un pretext sau că nu aş dori să vin la muncă. E un moment şi un gest politic al cărui înţeles mi-l asum pe deplin”, a declarat Crin Antonescu, la Palatul Parlamentului.

Preşedintele Senatului a precizat că îşi asumă gestul politic de a nu fi prezent la discursul lui Băsescu, acuzându-l pe şeful statului că în urma referndumului dinn vară nu mai are nici prerogativele necesare pentru a dirija politica externă.

„În plus faţă de considerentul exprimat anterior cred că din păcate pentru această ţară Traian Băsescu este şi descalificat. Asta înseamnă şi obligaţiile faţă de politica externă. În loc să facă toate eforturile pentru a maximiza şansele intrării în Schengen nu a făcut decât să transforme subiectul în controversă politică internă şi să ofere pretexte pentru un motiv aparent al amânării României în Shengen”, a adăugat Antonescu.