Exporturile de carne de cal şi de vită tranşată au scăzut dramatic în urma scandalului internaţional al cărnii de cal în care a fost implicată şi România, deşi carnea nu a provenit de la producători locali, cele mai mari cereri fiind anterior din Franţa şi Italia, potrivit Federaţiei Pro Agro.

„Vânzările de carne de cal, câte erau ele, 6.000 – 7.000 de tone, nu ne aşteptăm să se mai producă anul acesta. Sunt bani de care agricultura avea nevoie. Carnea de vită tranşată nu se mai exportă. Fiecare îşi pune întrebarea: dacă este carne de cal? Asta cu toate că vina nu a fost a noastră. În acest moment carnea de vită tranşată din România nu se mai exportă aproape deloc”, a declarat marţi preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Alexandru Jurconi.

El a arătat că, deşi carnea de cal este cerută pe pieţele externe, nimeni nu mai are curajul pe plan local să creeze un lanţ de aprovizionare şi export pentru aceasta, după ce în multe state europene a fost descoperită, în ultimele săptămâni, carne de cal prezentată drept vită.

Jurconi a spus că în prezent nu se mai exportă aproape deloc carne de cal tranşată, iar cea mai mare cerere pentru aceasta venea din Franţa şi Italia.

România a fost în ultimii ani unul dintre cei mai mari exportatori de carne de cal la nivel mondial, înregistrând în anul 2011 exporturi în valoare de 13,1 milioane euro, pe locul 5 în Europa în urma Belgiei, Poloniei, Franţei şi Olandei, respectiv pe 9 la nivel mondial.

Astfel, România a exportat în 2011 carne de cal, catâr sau măgar în valoare de 13,1 milioane euro, faţă de 10,8 milioane euro în anul anterior. În 2009, aceste exporturi s-au cifrat la 7,9 milioane euro, faţă de 8,4 milioane euro în 2008, respectiv 7,7 milioane euro în 2007.