Fostul consultant al NSA Edward Snowden, refugiat în Rusia, ar putea depune mărturie în faţa procurorilor germani în cazul de presupus spionaj al telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel, a anunţat vineri o sursă rusă citată de agenţia Interfax.

Îi va fi dificil să părăsească Rusia – în acest caz şi-ar pierde statutul de refugiat – dar ar putea răspunde întrebărilor Germaniei în scris sau întâlnindu-se cu procurorii în Rusia, a explicat această sursă care cunoaşte situaţia.

Avocatul rus al lui Snowden, Anatoli Kucerena, singura persoană mandatată să vorbească în numele lui, era „în reuniune” vineri dimineaţă şi imposibil de contactat pentru a reacţiona.

„O călătorie a lui Snowden în străinătate este practic exclusă. În acest caz, el şi-ar pierde statutul de refugiat şi ar putea fi extrădat către Statele Unite de una dintre ţările aliate”, a subliniat sursa citată.

„În acelaşi timp, Parchetul german şi-ar putea trimite în Rusia reprezetanţi sau i-ar putea transmite lui Snowden întrebările în scris”, a adăugat aceasta.

„Această problemă trebuie clarificată la nivel interguvernamental”, a adăugat sursa citată.

Snowden s-a întâlnit, joi, într-un loc secrete cu deputatul ecologist german Christian Ströbele, însoţit de doi jurnalişti.

„El a arătat că ştie multe lucruri. (…) Este pregătit, în principiu, să ajute la elucidarea” situaţiei, a declarat Ströbele, intervievat de televiziunea germană ARD.

Deputatul a adăugat că Snowden ar fi „dispus chiar să vină în Germania pentru a depune mărturie”, precizând însă că, în acest caz, condiţiile ar trebui să o permită. Ströbele i-a propus, de asemenea, să fie audiat în Rusia.