Vaticanul trăieşte o zi istorică astăzi, când, pentru prima dată după şapte secole, un papă, şi anume Benedict al XVI-lea, va coborî pe când se află în viaţă, în mod voit, de pe tronul Sfântului Petru.

Benedict al XVI-lea lasă succesorului său o Biserică Catolică cu „ape agitate”, într-o lume în plină schimbare, marcată de secularizare şi mutaţii profunde la nivelul societăţii.

Demisia intră în vigoare joi seara, după ce Papa german, care nu se mai simţea în stare să poarte greutatea acestei sarcini, a anunţat că se retrage la 11 februarie, spre surprinderea generală.

Este vorba despre o zi încărcată simbolic pentru acest bărbat, în vârstă de 85 de ani, care a prezidat miercuri, în faţa unei mulţimi emoţionate, ultima sa audienţă generală, în Piaţa Sfântul Petru.

Papa va părăsi Vaticanul joi după-amiaza, la ora 16.00 GMT (18.00, ora României), la bordul unui elicopter care îl va duce la Castelul Gandolfo, reşedinţa de vară a papilor, la aproximativ 30 de kilometri de Roma.

Benedict al XVI-lea urmează să ajungă, după o călătorie de aproximativ 20 de minute, la Castelul Gandolfo, o vilă cu un teren de aproximativ 55 de hectare şi grădini somptuoase, pe malul Lacului Albano.

La ora 19.00 GMT (21.00, ora României) va intra în vigoare, în mod oficial, demisia Papei. Singura manifestare concretă a acestui final de pontificat va consta în faptul că gărzile elveţiene, aflate în post la poarta Castelului Gandolfo, se vor retrage.