Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat, miercuri seară, că, la momentul prelungirii delegării lui Lucian Papici la şefia Secţiei I a DNA, procurorul general Tiberiu Niţu şi procurorul-şef al DNA Codruţa Kovesi au convenit să poată fi făcută oricând o propunere de numire în această funcţie.

Cazanciuc a precizat că, la momentul expirării mandatului lui Lucian Papici, nu identificase doi procurori care să accepte să ocupe funcţia de şef al Secţiei I a DNA şi de adjunct al acestuia, astfel că s-a pus problema delegării.

„Am avut un dialog cu procurorul general care, înainte de a face delegarea, m-a întrebat dacă am propuneri pentru o numire definitivă. I-am spus că nu am la acel moment, dar că, de îndată ce le voi avea, îl voi informa. Procurorul general m-a informat de asemenea că a avut un dialog cu procurorul-şef al DNA pe această delegare la conducerea secţiei şi au convenit ca, la momentul la care ministrul Justiţiei va face propuneri definitive către CSM, cei propuşi pentru numirile definitive să fie şi delegaţi la conducerea secţiei”, a declarat Cazanciuc.

Ministrul a mai spus, în acest context, că delegarea lui Lucian Papici, care avusese deja două mandate şi nu mai putea fi numit la conducerea secţiei, „a fost făcută formal până la sfârşitul anului”, putând dura însă „o zi, două, trei”.

„Conform unei discuţii între procurorul general şi procurorul şef al DNA, ministrul putea să facă oricând în acest interval propunere de numire. Nu înseamnă că încetarea delegării este o formă de sancţiune”, a subliniat Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a spus că a discutat cu Laura Codruţa Kovesi despre propunerile de numire a magistraţilor Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu în funcţiile de procuror-şef şi respectiv procuror-şef adjunct la Secţia I, iar aceasta a propus în schimb o rocadă între Lucian Papici şi adjunctul acestuia, Mariana Alexandru, cu care el nu a fost de acord.

„Au fost propuşi de mine doi procurori cu experienţă din cadrul DNA, care au soluţionat dosare importante, deci nu cred că propunerea a fost greşită. Kovesi şi-a susţinut punctul de vedere şi de-a lungul timpului am avut dialog constant cu Kovesi pentru toate funcţiile de la DNA. Nu am fost de acord doar în această situaţie”, a arătat Cazanciuc.

Întrebat despre faptul că încetarea delegării lui Lucian Papici a fost dispusă la câteva ore după predarea de către magistrat a dosarului Referendumului în care este cercetat Liviu Dragnea, Cazanciuc a spus că nu crede că cele două evenimente au vreo legătură.

„Nu cred că are vreo legătură cu predarea vreunui dosar. Dacă dumneavoastră credeţi că domnul Papici l-a informat pe procuroul general sau pe mine de momentul în care a soluţionat un dosar, lucrurile nu stau deloc aşa”, a spus Cazanciuc.

Ministrul a apreciat că, „din păcate”, o procedură banală de delegare a unui procuror în funcţie de conducere şi de încetare a delegării este transformată „într-o dispută politică cum că cineva ar încerca să pună o presiune pe justiţie”.

„Sunt proceduri prevăzute de lege. Nu este nimic pe lângă lege în această încercare de a găsi o formulă definitivă la conducerea secţiei I din DNA”, a menţionat Robert Cazanciuc.

Întrebat dacă a existat orice fel de presiune politică privind propunerile pentru şefia Secţiei I din DNA, Cazanciuc a spus că propunerea făcută îi aparţine în exclusivitate şi a fost bazată exclusiv pe dialogul avut cu procurorii din secţie.