Prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu, critică într-o postare pe blog modificările făcute la legea învătământului de către Guvernul Ponta prin ordonanţă de urgenţă şi propune o serie de măsuri care ar putea fi testate imediat de ministerul de resort pentru ridicarea nivelului educației elevilor.

Dacă într-adevăr guvernul dorea să aducă o îmbunătățire reală și absolut necesară învățământului atunci ar fi trebuit să acorde o atenție specială principiului fundamental al educației naționale care este „egalitatea șanselor, oportunități pentru toți”. Acest principiu este grav afectat, atâta timp cât România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește absenteismul școlar și numai cca 2% din copiii din mediu rural au șansa urmării cursurilor universitare”, susține Cătălin Predoiu.

Acesta propune introducerea măsurii “Programul voucher educațional”, care se adresează în special acelor elevi care sunt înscrişi în şcoli cu performanţe precare, prin oferirea posibilităţii de a se înscrie la cursurile unor şcoli ale căror standarde privind calitatea procesului educaţional sunt larg cunoscute.

Prin intermediul sistemului de vouchere, aceşti copii pot să-şi asigure finanţarea cursurilor. Ca urmare a aplicării acestui program, este de aşteptat ca şcolile de stat neperformante să devină stimulate în a-şi îmbunătăţi oferta educaţională, metodele de predare etc. De asemenea, este stimulată apariţia unor noi furnizori de servicii educaţionale axaţi pe oferirea unor noi forme moderne şi novatoare de deservire a cererii de educaţie venită din partea copiilor şi părinţilor. Programul propus are ca fundament experienţa statului Florida, combinată cu elemente ale modelelor de subvenţionare de tip european şi asiatic (Hong Kong)”, a mai spus Cătălin Predoiu.

De asemenea, susțin introducerea Creditelor fiscale pentru educaţie care constă în principal în oferirea unui credit fiscal nerambursabil părinţilor ai căror copii frecventează şcolile private. Procedeul este relativ simplu, adică din totalul impozitelor ce trebuie plătite de o familie sunt deduse cheltuielile cu şcolarizarea copiilor”, a conchis Predoiu, pe blogul personal.