Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Roman, cu ocazia inaugurării unei fabrici de perne pentru airbaguri a TRW, că marea problemă a României este lipsa locurilor de muncă, iar în această fabrică s-ar putea face până la 2000 de angajări.

Acesta a afirmat că avem un șomaj de 7,3-7,4%, în timp ce tinerii înregistrează 24% rata de șomaj. Astfel, fabrica este un model pentru țara noastră, pentru că media vârstei angajaților este mică, oferindu-le tinerilor o soluție.

Vreau să ştiţi că nu candidez, nu sunt în campanie. Motivul pentru care am venit este că fabrica dumneavoastră este model pentru ceea ce trebuie României. Mulţumesc şi dumneavoastră şi vicepreşedintelui TRW, care a decis să-şi extindă afacerile în România. Deschiderea primăriei a făcut ca investiţia să aibă loc aici. Marea problemă a României este lipsa locurilor de muncă. La nivel naţional, nu avem un şomaj foarte mare comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană. Avem 7,3 – 7,4 la sută şomaj, dar în rândurile tinerilor este 24 la sută, Deci cei care contribuie cel mai mult la şomaj, în ghilimele, sunt tinerii. Termină şcolile şi nu au o soluţie, Această investiţie şi-a atins obiectivul, media de vârstă din fabrică este foarte mică”, a declarat preşedintele.

Băsescu a precizat că între anii 2008-2011 au fost acordate de către guvern scheme de ajutor, care au pus la dispoziția investitorilor circa 770 de milioane de euro. Potențialul industrial al României și investițiile sunt în creștere, ceea ce duce la creearea locurilor de muncă, a adăugat șeful statului.

De obicei spunem lucruri rele despre guverne, de asta sunt guverne să fie tocate. Dar investiţia de aici este efect al unor politici din 2008 – 2011, prin schemele de ajutor. Din 13,5 milioane de dolari investite până în 2016, 4,7 milioane euro sunt bani de la statul român, nu pentru că statul român face cadouri sau este afacerist. Dar acei bani vor genera 28 milioane de euro la bugetul de stat din care 10,5 milioane doar la bugetul de pensii, prin CAS pe salarii. Această schemă de ajutor nu este dedicată acestei fabrici. Din 2008 şi până în 2013, guvernele României au pus la dispoziţie ajutoare de stat de 770 milioane de euro din totalul unor investiţii de 3,1 miliarde de euro. Asta a creat condiţiile de creştere a exporturilor inclusiv în perioada de criză. Din cei 770 milioane de euro ajutoare de stat date investitorilor români şi străini, s-au plătit doar 320 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că investiţiile nu sunt terminate, iar potenţialul industrial al României este în creştere. Prin neplata integrală a ajutoarelor de stat pe care Guvernul le-a aprobat, există resursă ca investiţiile să crească şi să se creeze locuri de muncă”, a mai spus Băsescu.

Președintele a asigurat că va urmări cu atenția fabrica și după ce își va termina mandatul și le-a urat succes angajaților. După discurs, acesta a asistat la tăierea oficială a panglicii și a făcut poze cu cei prezenți.