Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că este extrem de important ca toate forţele politice din Parlament să semneze un acord privind viziunea asupra agriculturii pe următorii 15 – 20 de ani, în baza raportului Comisiei prezidenţiale de specialitate care ar trebui să fie finalizat pe 30 iunie.

„Comisia pentru stabilirea strategiei pentru agricultura românească îşi va termina lucrările pe data de 30 iunie, când raportul comisiei va fi făcut public. Va fi făcut public, dar nu va fi definitiv, pentru că va rămâne, timp de 20 de zile, în dezbatere publică, în aşa fel încât oamenii interesaţi din agricultură să-şi dea cu părerea asupra perfecţionării textului”, a spus Băsescu, la expoziţia „AgriPlanta – RomAgroTec 2013” de la la Fundulea, Călăraşi.

Preşedintele a adăugat că România are, pentru exerciţiul 2014 – 2020, de la Uniunea Europeană, o alocare cu circa 4,5 miliarde mai mare pentru cei doi piloni decât în exerciţiul bugetar actual, iar prin decizia Consiliului European există o flexibilitate de a se muta 25% din sumele alocate, între pilonul I şi pilonul II.

„Pentru cei care sunt mai puţin obişnuiţi cu termenii Comisiei Europene, pilonul I sunt plăţile directe, care au peste 10 miliarde de euro alocate, şi pilonul II îl reprezintă dezvoltarea rurală, care are peste 7 miliarde de euro alocate. Fiecare Guvern are dreptul să mişte 25% de pe un pilon pe altul. Aici cred că este cheia deciziei care trebuie luată împreună cu agricultorii. Care este prioritatea? Cât din plăţile directe trebuie îndreptat către plăţi directe şi cât poate fi mutat către dezvoltare rurală sau invers. Cât de la dezvoltare rurală ducem la plăţi directe? Aceste lucruri pot fi stabilite numai de specialişti şi funcţie de priorităţile pe care le veţi stabili împreună, prin contribuţiile pe care urmează să le aduceţi după 30 iunie, la strategia pentru agricultură. Speranţa mea este că, după ce proiectul de strategie va fi în dezbaterea agricultorilor, vom avea o viziune clară asupra evoluţiei agriculturii în următorii 15-20 de ani, pentru că strategia îşi propune un obiectiv ambiţios, să creeze viziunea până în anul 2030”, a precizat şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, la sfârşitul lunii aprilie, decizia privind reluarea activităţii Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România.