Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat marţi că a convenit cu premierul Victor Ponta asupra modalităţii de desemnare a şefului Guvernului, prevedere care ar urma să fie inclusă în viitoarea Constituţie.

“Am convenit împreună cu premierul, în calitatea sa de preşedinte al PSD şi copreşedinte al USL, asupra unor lucruri. Punctul meu de vedere, şi el este şi al premierului, este unul dintre lucrurile convenite în legătură cu desemnarea premierului: premierul este desemnat de către preşedintele României, dar nu în condiţiile în care preşedintele să facă ce vrea să desemneze premier pe oricine aşa cum de altfel numai domnul Băsescu şi teoreticienii săi au interpretat Constituţia în vigoare”, a arătat Antonescu, într-o conferinţă de presă.

În opinia sa, prin noua prevedere ”nu se mai lasă loc preşedintelui să intervină în chip subiectiv în această chestiune”.

“Ca să nu mai avem asemenea tulburări de interpretare şi comportament politic pornind de la ideea că Guvernul este expresia de voinţă politică a unei majorităţi parlamentare, majoritate la rândul ei expresia de voinţă a unei majorităţi a alegătorilor, nu îi mai lăsăm loc preşedintelui să intervină în chip subiectiv în chestiunea aceasta.

Cu alte cuvinte am alegeri, alegerile au un rezultat dat de către cetăţeni, preşedintele României, dacă vom revizui Constituţia aşa cum ne dorim, nu va mai putea spune trăznăi într-o democraţie de felul celor pe care le-am auzit. Preşedintele nu poate să nu recunoască rezultatul votului popular şi atunci desemnarea se face în felul următor: preşedintele ia act de rezultatul oficial al alegerilor şi încredinţează mandatul pentru a forma Guvern celui propus de prima formaţiune politică, partid sau alianţă în ordinea numărului de voturi. Dacă această persoană nu reuşeşte să alcătuiască o echipă guvernamentală şi un program cu care să obţină votul de învestitură în Parlament preşedintele încredinţează mandatul celui de-al doilea plasat care încearcă şi el. Nu reuşeşte nici al doilea atunci există un termen, vom vedea cât, în care fie se constituie o majoritate din forţele politice din Parlament care îi notifică preşedintelui: am constituit această majoritate acesta este candidatul, fie se dizolvă şi se recurge la alegeri anticipate”, a explicat preşedintele Senatului.

El a precizat că nu a semnat cu premierul Victor Ponta un document în legătură cu revizuirea Constituţiei, însă a avut discuţii cu acesta, dar şi cu alţi oameni politici şi jurişti.

“Nu am un document şi nu vom avea un document semnat cu premierul în această privinţă (n.r. desemnarea premierului), dar avem de multă vreme discuţii şi eu cu premierul şi alţi colegi de-ai noştri, oameni politici, jurişti, în legătură cu diverse opţiuni în această Constituţie. Unele dintre ele ne sunt clare şi le-am făcut cunoscute încă dinainte de alegeri. Opţiunea pentru bicameralism de exemplu a fost afişată şi susţinută public în programul cu care noi am participat la alegeri”, a mai spus preşedintele Senatului.