Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a făcut afirmaţii grave atunci când s-a pronunţat împotriva unor noi sancţiuni economice pentru Rusia, a declarat miercuri preşedintele PNL, Crin Antonescu, într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului.

Acesta i-a solicitat premierului Victor Ponta să se poziţioneze foarte clar în legătură cu această declaraţie.

Este o declaraţie pe care o consider foarte gravă cea a preşedintelui Parlamentului European, liderul socialist german Martin Schulz, domnia sa pronunţându-se împotriva impunerii unor noi sancţiuni economice pentru Rusia. El face o serie de consideraţii care pentru noi sunt un semnal de alarmă şi în legătură cu care simţim nevoia unor clarificări. Domnul Schulz pledează pentru acceptarea faptului împlinit în legătură cu acţiunile agresive şi care încalcă dreptul internaţional, o recunoaşte chiar el, ale Rusiei. Formula care sintetizează poziţia domnului Schulz şi a socialiştilor europeni este următoarea: spune, citez: Care este interesul Rusiei? Să exporte energie. Care este interesul UE? Să cumpere energie la preţuri rezonabile. În baza acestei socoteli fundamentale, domnul Schulz merge mai departe şi spune că trebuie să ţinem cont de realitate, şi anume că peninsula Crimeea aparţine Federaţiei Ruse, că este un fapt împlinit”, a spus Antonescu.

El i-a cerut public “liderului socialiştilor români”, Victor Ponta, să se poziţioneze foarte clar în legătură cu această declaraţie a lui Martin Schulz.

Credem că este o declaraţie foarte gravă pentru că în felul acesta toate eforturile pe care UE şi SUA le-au făcut pentru a apăra respectarea normelor, tratatelor, prevederilor de drept internaţional, toate eforturile pe care în ultimii ani UE le-a făcut în politica de vecinătate a UE în această parte estică, toate angajamentele pe care UE le-a luat inclusiv în Summitul de la Vilnius şi în semnarea acordurilor de asociere cu Republica Moldova sau cu Georgia sunt puse practic la îndoială în faţa unei intervenţii în forţă a Rusiei pe teritoriul unui stat suveran şi independent care este Ucraina”, a mai spus Antonescu.